U 72. GODINI

Preminula srbijanska glumica Radmila Živković

Bila je jedna od najljepših i omiljenijih glumica u bivšoj SFR Jugoslaviji

Radmila Živković. YouTube

I. P. / Nova.rs

prije 5 sati 58 minuta

Radmila Živković, srbijanska filmska, pozorišna i televizijska glumica, preminula je u 72. godini u Beogradu. Bila je jedna od najljepših i omiljenijih glumica u bivšoj SFR Jugoslaviji.

Glumačku karijeru Radmila je počela krajem šezdesetih godina prošlog vijeka. Kao pozorišna glumica ostvarila je brojne uloge na scenama Ateljea 212, Pozorišta na Terazijama, u Zvezdara teatru i Narodnom pozorištu u Beogradu.

Dobitnica je nagrade „Milivoje Živanović", a najveći uspjeh u karijeri zabilježila je 6. februara 2005. godine, kada joj je uručena nagrada „Žanka Stokić" za ulogu Živke Popović u predstavi „Gospođa ministarka“ reditelja Jagoša Markovića, koju je dugo igrala na daskama Narodnog pozorišta u Beogradu. Tu nagradu su prije nje dobile glumačke dive Svetlana Bojković i Milena Dravić.

Odigrala je i briljantne uloge u filmovima “Sok od šljiva”, “Poseban tretman”, “Variola vera”, “Još ovaj put”, “Sabirni centar”, “Uvek spremne žene”, “Poltron”, “0 pokojniku sve najlepše”, “Ledina”, “Zona Zamfirova”... Za neke od njih nagrađena je najvišim priznanjima kao što su Zlatna arena u Puli, Carica Teodora u Nišu.

Poznata je i po ulogama Đilde u TV seriji „Srećni ljudi“, Jovanke Ljutić u „Stižu dolari“, ali i po „Ulici lipa“, gdje je igrala glavnu ulogu. Živkovićeva je svakako bila najpoznatija kao tetka Doka u velikom kino-hitu „Zona Zamfirova“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.