PRESRETNUTA JE

Hezbolah tvrdi da je ispalio balističku raketu na sjedište Mosada u Tel Avivu

Grupa je navela da je ispalila balističku raketu "Qader-1" prema objektu Mosada, kojeg okrivljuje za nedavni val atentata na komandante Hezbolaha

Napad na Tel Aviv. Screenshot

S. S.

25.9.2024

Libanska grupa Hezbolah objavila je u srijedu da je po prvi put ispalila projektil na Tel Aviv, gađajući sjedište izraelske obavještajne agencije Mosad.

Grupa je navela da je ispalila balističku raketu "Qader-1" prema objektu Mosada, kojeg okrivljuje za nedavni val atentata na komandante Hezbolaha i hiljade eksplozija komunikacionih uređaja koje su koristili njegovi članovi, a u kojima je ubijeno desetine ljudi.

Izraelski mediji, uključujući portal "Times of Israel", citirali su izjavu u kojoj se tvrdi da je raketu Hezbollaha presreo vojni sistem odbrane David's Sling, presretač srednjeg i dugog dometa.

Sirene su se oglasile u Tel Avivu i drugim gradovima u centralnom Izraelu nakon ispaljivanja rakete. U međuvremenu, izraelska vojska je objavila da je pogodila lanser Hezbollaha u južnom Libanu, tvrdeći da je to mjesto korišteno za ispaljivanje projektila prema Tel Avivu. Izraelska vojska pokrenula je ove sedmice val zračnih napada na, kako su naveli, ciljeve Hezbolaha u Libanu.

U izraelskim zračnim napadima u Libanu ubijeno je 558 osoba, izjavio je u utorak libanski ministar zdravstva Firas Abiad. Među žrtvama je 50 djece i 95 žena, dok je najmanje 1.835 ljudi ranjeno, rekao je Abiad na konferenciji za novinare u Bejrutu.

- Većina žrtava u izraelskim napadima od ponedjeljka ujutro su bespomoćni civili u svojim domovima. To opovrgava navode neprijatelja o gađanju boraca - naglasio je ministar.

Izraelski napadi natjerali su hiljade Libanaca da napuste svoje domove u južnom Libanu i da se kreću prema Bejrutu i sjeveru zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.