NAKON IZJAVE HALEVIJA

SAD i zemlje EU pozvale na privremeni prekid vatre u Libanu

Unija od 11 članica predložila je trenutnu 21-dnevnu pauzu u borbama "kako bi se osigurao prostor za diplomatiju, sklopilo diplomatsko rješenje"

Napadi u Libanu. AP

S. S.

26.9.2024

SAD, EU i zemlje saveznice pozvale su na privremeni prekid vatre u Libanu, nakon eskalacije borbi između Izraela i Hezbolaha, javlja BBC.

Unija od 11 članica predložila je trenutnu 21-dnevnu pauzu u borbama "kako bi se osigurao prostor za diplomatiju, sklopilo diplomatsko rješenje" ali i prekinulo vatru u Gazi.

U zajedničkom saopćenju rekli su da su neprijateljstva ove vrste postala "nepodnošljiva" i da predstavljaju "neprihvatljiv rizik od šire regionalne eskalacije" koja nije u interesu ni Izraela ni Libana.

Prijedlog stiže nakon što je zapovjednik izraelske vojske rekao trupama da bi opsežni zračni udari u Libanu usmjereni protiv Hezbolaha mogli utrti put za "ulazak izraelske vojske na neprijateljski teritorij".

Ova je rečenica generala-pukovnika Harzi Halevija dosad najjasniji pokazatelj da je kopnena invazija na Liban možda neizbježna.

Zajednički poziv saveznika uslijedio je nakon sastanka svjetskih čelnika na Generalnoj skupštini UN-a u Njujorku.

- Vrijeme je da se sklopi diplomatsko rješenje koje će omogućiti civilima s obje strane granice da se vrate svojim domovima na siguran način - poručili su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.