SLIJEDI LI INVAZIJA?

Izrael objavio kako razara mete Hezbolaha: SAD dao zeleno svjetlo za kopneni napad?

Gađali su, između ostalog, raketne susteme koji su bili usmjereni prema izraelskoj teritoriji

Izrael nastavio s bombardovanjem. AP

Jutarnji / D. H.

prije 15 sati 2 minute

Izraelska vojska saopštila je da je tokom noći pogodila desetine ciljeva Hezbolaha u Libanu.

Gađali su, između ostalog, raketne susteme koji su bili usmjereni prema izraelskoj teritoriji te infrastrukturu u kojoj je skriveno oružje.

Na X-u je IDF objavio video kompilaciju napada koje su dosad izveli na raznim lokacijama širom Libana.

Sky News je objavio da su jučer na sjevernoj granici s Libanom snimljeni izraelski tenkovi. Ranije je IDF potvrdio da je u toku mobilizacija dodatna tri bataljona rezervnih vojnika koji će služiti širom zemlje.

Dvije brigade su poslali u sjeverni Izrael da se pripreme za moguću kopnenu invaziju. Prije nekoliko dana najviši izraelski zvaničnici nagovijestili su mogućnost kopnenog upada u Liban, kao podrška žestokim vazdušnim udarima koji traju od ponedjeljka.

CNN pak javlja kako su dva visoka američka zvaničnika izjavila kako SAD vidi mogućnost ograničenog kopnenog upada izraelske vojske u Liban.

Podsjetimo, u izraelskim vazdušnim napadima u petak je ubijen vođa libanske milicije Hezbolah Hasan Nasralah, koji je pune trideset i dvije godine bio jedan od najvećih neprijatelja Države Izrael.

Liban premijer Najib Mikati proglasio je tri dana žalosti zbog njegove smrti. Zastave svih javnih i opšinskih institucija biće spuštene na pola koplja u ponedjeljak, utorak i srijedu. Na dan sprovoda biće obustavljen rad u javnim i privatnim institucijama.

Smrt Nasrallha osudili su Iran, koji Hezbolahu pruža vojnu i finansijsku podršku, Rusija, a nedirektno i Kina. Svijet strahuje da će doći do veće eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Od jučerašnjih događana na Bliskom istoku valja izdvojiti i bombardovanje koje je dočekalo izraelskog premijera Benjamina Netanjahua po povratku iz Njujorka, gdje je bio na sjednici Opšte skupštine UN-a.

Netom nakon što je sletio jemenska grupa hutista tvrdi da je ispalila balistički projektil na izraelski aerodrom Ben Gurion.

Grupa je ranije komentarisala smrt vođe Hezbolaha rekavši da otpor "neće biti slomljen i da će džihadistički duh braće mudžahedina u Libanu i na svim frontama podrške postati sve jači i veći".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.