RADILA 142 GODINE

Zatvara se posljednja britanska elektrana na ugalj

Zatvaranjem „Ratcliffe-on-Soar“ okončava se 142 godine duga era proizvodnje struje iz uglja u Velikoj Britaniji

Posljednja britanska elektrana. Anadolija

Anadolija

prije 2 sata 26 minuta

Posljednja britanska elektrana na ugalj danas se zatvara, završavajući 142 godine dugu tradiciju proizvodnje električne energije iz uglja u zemlji koja je izazvala industrijsku revoluciju, prenosi Anadolija.

„Ratcliffe-on-Soar“ koja se nalazi u centralnoj Engleskoj završiće posljednju smjenu u ponoć, nakon rada više od pola vijeka. Mnogi od 170 preostalih zaposlenih ostaće na poslu tokom dvogodišnjeg procesa stavljanja van pogona.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pozdravila je zatvaranje kao prekretnicu u naporima da se sva britanska energija generiše iz obnovljivih izvora do 2030. godine. Zatvaranje čini Britaniju prvom zemljom iz Grupe sedam velikih ekonomija koja je postepeno izbacila ugalj, iako su neke druge evropske zemlje, uključujući Švedsku i Belgiju, to učinile ranije.

Ministar energetike Michael Shanks rekao je da zatvaranje elektrane "označava kraj jedne ere i radnici mogu s pravom biti ponosni na svoj rad više od 140 godina“.

- Era uglja se možda završava, ali novo doba dobrih energetskih poslova za našu zemlju tek počinje - rekao je on.

„Ratcliffe-on-Soar“, otvorena 1968. godine, predstavlja znamenitost čijih osam betonskih rashladnih tornjeva i dimnjak od 199 metara vide milioni ljudi godišnje dok prolaze autoputem M1.

Godine 1990. ugalj je osiguravao oko 80 posto britanske električne energije. Do 2012. je pao na 39 posto, a do 2023. iznosio je samo jedan posto. Više od polovine britanske električne energije sada dolazi iz obnovljivih izvora kao što su energija vjetra i sunca, a ostatak iz prirodnog gasa i nuklearne energije.

- Prije deset godina, ugalj je bio vodeći izvor energije u ovoj zemlji, proizvodio je trećinu naše električne energije. Doći do ove tačke samo deceniju kasnije predstavlja nevjerovatno dostignuće - rekao je Dhara Vyas, zamjenik izvršnog direktora trgovinskog tijela Energy UK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.