PRIVATNO OBEĆALI

Tajna podrška Amerike u izraelskim napadima na pripadnike Hezbolaha

Odluka da se fokusira na Hezbolah izazvala je podjele unutar američke vlade, a naišla je na protivljenje osoba u Pentagonu i State Departmentu

Jedan od napada na Bejrut. Anadolija

Dž. R.

prije 6 sati 59 minuta

Američki i izraelski zvaničnici kazali su da su visoki zvaničnici Bijele kuće privatno obećali Izraelu da će podržati njegovu odluku da pojača vojni pritisak na Hezbolah, čak i za vrijeme Džo Bajdenovih (Joe Biden) javnih pozivanja izraelske vlade da smanji napade.

Podjele unutar vlade

Predsjednički savjetnik Amos Hohstajn (Hochstein) i Brett MekGurk (McGurk), koordinator Bijele kuće za Bliski istok, rekli su visokim izraelskim zvaničnicima posljednjih sedmica da se SAD slaže sa širim planom izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) da preusmjeri vojni fokus Izraela na sjever prema Hezbolahu kako bi se grupa uvjerila da se uključi u diplomatske pregovore za okončanje sukoba, rekli su zvaničnici za Politico.

Nisu svi u administraciji podržavali izraelski zaokret, uprkos podršci unutar Bijele kuće, rekli su zvaničnici za list Politico.

Odluka da se fokusira na Hezbolah izazvala je podjele unutar američke vlade, a naišla je na protivljenje osoba u Pentagonu, State Departmentu i obavještajnoj zajednici koje su vjerovale da bi izraelski potez protiv Hezbolaha mogao uvući američke snage u još jedan sukob na Bliskom istoku.

Tražili anonimnost

Politico je razgovarao s dva izraelska i četiri američka zvaničnika za ovu priču, od kojih je većina tražila anonimnost kako bi slobodno govorili o osjetljivim diplomatskim razgovorima.

Nacionalno vijeće za sigurnost odbilo je komentirati.

Deni Denon (Danny Danon), izraelski ambasador u Ujedinjenim narodima, odbio je u ponedjeljak komentirati privatne razgovore između izraelskih lidera i američkih zvaničnika kada su ga pitali o Hohstajnovim i razmjenama drugih.

- Ne tražimo uvijek dozvolu za sve što radimo. Mislim da ono što kažu javno odražava cilj koji bi željeli vidjeti, diplomatsko rješenje, protiv čega mi nismo - kazao je Denon.

Preusmjeravanje fokusa

U pozivima i sastancima sredinom septembra, izraelski zvaničnici su generalno naveli da se njihova vojska priprema za preusmjerenje fokusa. Nisu ponudili detalje. Hohstajn i MekGurk prenijeli su svojim izraelskim kolegama da iako i dalje savjetuju oprezan pristup, vrijeme vjerovatno odgovara za takav potez, posebno nakon što je Hezbolah značajno oslabljen u prethodnim mjesecima.

Dok je Hezbolah dugo tvrdio da će se "dogovarati" s Izraelom samo ako postigne primirje s Hamasom s kojima se bori u Gazi, američke procjene su u tom trenutku ukazivale da Hamas vjerovatno neće pristati na dogovor o primirju uskoro. To je značilo da bi mogao biti trenutak da se više fokusira na Hezbolah sam i da se razdvoje ta dva sukoba.

Ovaj posljednji sukob s Hezbolahom počeo je dan nakon 7. oktobra, kada je grupa počela ispaljivati rakete iz Libana u Izrael.

Američki zvaničnici su malo znali o tome što Izrael tačno planira, ali čak i dok su podržavali pritisak Izraela na Hezbolah, savjetovali su oprez. Upozorili su da bi, ako Izrael ode predaleko, mogao riskirati eskalaciju situacije u potpuni regionalni rat — nešto što je administracija pokušavala izbjeći skoro godinu dana. Također su naglasili da je jedini način za okončanje sukoba putem dogovorenog diplomatskog sporazuma.

Velik broj civilnih žrtvi

Zvaničnici iz obavještajne zajednice, na brifinzima i razgovorima s članovima Kongresa prošle sedmice, rekli su da su sve više zabrinuti zbog potencijala za direktan kopneni sukob između Izraela i Hezbolaha. Slični razgovori odvijali su se u State Departmentu, gdje su zvaničnici bili zabrinuti zbog sve većeg broja civilnih žrtava u Libanu.

Neki u administraciji kažu da ono što izgleda kao jaz zapravo predstavlja Sjedinjene Države koje istovremeno slijede više puteva.

- Oba stava mogu biti tačna — SAD može željeti diplomatiju i podržavati šire ciljeve Izraela protiv Hezbolaha. Jasno je da administracija balansira na tankoj liniji, ali nije jasno koja je ta linija - rekao je visoki američki zvaničnik. 

Iza kulisa, Hohstajn, MekGurk i drugi visoki američki sigurnosni zvaničnici opisuju izraelske operacije u Libanu kao trenutak koji definira historiju — onaj koji će oblikovati Bliski istok na bolje u godinama koje dolaze.

Njihovo viđenje situacije je sljedeće: Izrael je uništio vrhunski komandni sastav Hezbolaha u Libanu, ozbiljno potkopavši sposobnosti grupe i oslabivši Iran, koji je koristio Hezbolah kao posrednika i projekciju moći.

Tanka linija

Čini se da su se unutrašnje podjele u administraciji donekle smirile posljednjih dana, pri čemu su se u ponedjeljak u Bijeloj kući okupili najviši američki zvaničnici s predsjednikom Bajdenom kako bi razgovarali o situaciji na terenu. Većina se složila da sukob, iako krhak, može pružiti priliku za smanjenje iranskog utjecaja u Libanu i regiji.

Ipak, Bijela kuća je na tankoj liniji, rekli su američki i izraelski zvaničnici. Bidenova administracija želi podržati akcije Izraela protiv grupe koju SAD označava kao terorističku, a koja je ubila Amerikance i prijeti regiji. Ali nije ugodno potpuno ili javno  podržati izraelsku kampanju jer se boji da će otići preduboko u libansku teritoriju, izazivajući potpuni rat, rekao je jedan američki zvaničnik.

Javna poruka administracije Izraelu i dalje je: Izbjegavajte eskalaciju i nastavite s diplomacijom s Hezbolahom — posebno s 21-dnevnim primirjem koje su prošle sedmice predložili SAD i Francuska.

To je bio slučaj uprkos razvoju događaja u izraelskoj operaciji. Oni su uključivali napade na hiljade operativaca Hezbolaha koristeći eksplodirajuće pejdžere i vokitokije te uništenje najviših redova Hezbolaha, uključujući napad koji je u petak ubio njegovog vođu, Hassana Nasrallaha.

Zaustavljeni pregovori

Državni sekretar Antony Blinken pozvao je Izrael i Hezbolah da prihvate primirje, pritom su i on i Bajden zadovoljni zbog uklanjanja NAsralaha.

- Što se tiče Libana, koji je najbolji način za postizanje deklarisanog cilja stvaranja okruženja u sjevernom Izraelu koje ljudima daje povjerenje da se vrate svojim domovima? Kao što sam rekao, vjerujemo da je diplomatski put najbolji - rekao je u petak usred izvještaja da je Nasrallah ubijen.

Kada je Bajdena u ponedjeljak na konferenciji za novinare upitano da li mu je ugodno sa ciljanom kopnenom akcijom Izraela u Libanu, predsjednik je rekao da bi sada trebalo nastupiti primirje.

Ali pregovori o prijedlogu za 21-dnevno primirje koje su prošle sedmice najavili SAD su praktično zaustavljeni, rekao je jedan američki zvaničnik, dok Izrael nastavlja napade na položaje Hezbolaha.

Situacija se dodatno eskalirala u ponedjeljak kada su izraelske specijalne snage prešle granicu, ciljajući mrežu tunela Hezbolaha i druge komandne centre, rekao je još jedan američki zvaničnik za Politico.

Izraelci su planirali pokrenuti značajno veći kopneni napad na Liban ove sedmice, ali Bajdenovi zvaničnici su bili protiv toga, tražeći od Izraela da bude više selektivan u svojim operacijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.