BRITANSKI PREMIJER

Starmer u posjeti Briselu obećao postaviti veze Britanije i EU na ''pozitivne temelje"

Odlučni smo vratiti ovaj odnos na stabilne, pozitivne temelje koje mislimo da svi želimo vidjeti – kazao je

Keir Starmer. AP

FENA

prije 7 sati 27 minuta

Britanski premijer Keir Starmer obećao je u srijedu da će postaviti veze s EU na "pozitivne temelje", na početku prve posjete Bruxellesu s ciljem ponovnog pokretanja odnosa nakon ljutnje zbog Brexita.

"Resetiranje" s Evropskom unijom

Starmer je obećao "resetiranje" s Evropskom unijom, ali otkako je preuzeo vlast u julu, pružio je nekoliko detalja o tome kako poboljšati mukotrpno sklopljene dogovore koji reguliraju veze između dvije strane otkako je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo blok.

- Čvrsto vjerujem da se britanska javnost želi vratiti pragmatičnom, razumnom vodstvu kada je riječ o odnosima s našim najbližim susjedima, kako bi Brexit uspio - izjavio je Starmer prije početka razgovora s čelnicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Odlučni smo vratiti ovaj odnos na stabilne, pozitivne temelje koje mislimo da svi želimo vidjeti – kazao je.

Von der Leyen, koja se također susrela sa Starmerom tokom prošlomjesečnog zasjedanja Generalne skupštine UN-a, poručila mu je da "u ovim vrlo nesigurnim vremenima, istomišljenici poput nas moraju tješnje sarađivati".

- Trebali bismo istražiti obim za širu saradnju dok smo usredsređeni na potpunu i vjernu provedbu sporazuma o povlačenju - rekla je.

Starmerova posjeta 

Starmerova posjeta – prva posjeta britanskog premijera sjedištu EU od 2020. - trebala bi poslati jasan signal da je stranica okrenuta nakon što je njegova Laburistička stranka zbacila konzervativce s vlasti.

Britanski čelnik, koji je na referendumu 2016. glasao za ostanak u EU, insistirao je, međutim, na tome da njegovo ponovno postavljanje neće značiti poništavanje Brexita, koji je i dalje politički toksična tema u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Starmer je umjesto toga pod pritiskom da bude precizniji o tome što tačno želi za Britaniju od EU - i šta je spreman dati zauzvrat.

Downing Street je saopćio da će iskoristiti putovanje kako bi razgovarao o "svojim ambicijama za sljedećih nekoliko mjeseci" sa šeficom komisije i drugim čelnicima EU.

Laburisti žele poboljšanja postojećeg sporazuma o trgovini i saradnji između Ujedinjenog Kraljevstva i EU koji bi trebao biti obnovljen 2026.

To uključuje pregovore o novom sigurnosnom paktu s 27-članim blokom, veterinarski sporazum za ublažavanje graničnih provjera poljoprivrednih proizvoda i uzajamno priznavanje stručnih kvalifikacija.

Prije nego što je krenuo u Bruxelles, Starmer je prvo održao bilateralne sastanke s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.