POJAVILI SE SNIMCI

Spekuliše se da je Rusija uništila svoje oružje kako ne bi dospjelo u ruke Ukrajine

Na snimku, postavljenom i na promoskovskim i prokijevskim Telegram nalozima, vidi se kako je dron oboren iznad Donjecke oblasti

Pad drona. Screenshot

S. S.

prije 2 sata 47 minuta

Na snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama se vidi ono što je identifikovano kao ruski višenamjenski borbeni avion Su-57 koji obara eksperimentalnu bespilotnu letjelicu Suhoj S-70, poznatu i kao "Lovac". "Kyiv post" navodi da su Rusi sami oborili svoju bespilotnu letelicu, za koju se smatra da je najveća na svijetu, kako bi spriječili Ukrajince da dođu do nje.

Na snimku, postavljenom i na promoskovskim i prokijevskim Telegram nalozima, vidi se kako je dron oboren iznad Donjecke oblasti.

Bespilotna letjelica

S-70 je dizajniran da služi kao bespilotna letjelica koja će letjeti zajedno sa lovcem pete generacije SU-57, ili djelovati nezavisno, ali kontrolisano sa zemlje radi izviđanja i misija preciznog udara.

Ovo je vjerovatno najveći dron na svijetu sa težinom od oko 20 tona. Dužina je 14 metara, sa rasponom krila od skoro 20 metara. I dalje se smatra eksperimentalnim, jer je prvi prototip završen 2018. godine, dok je za još dva navedeno da su završena ove godine.

Dron se pokreće modifikovanom verzijom mlaznog motora AL-41F Su-57, što mu daje operativni domet od 6.000 kilometara.

Incident koji se dogodio u subotu se prvobitno smatrao obaranjem obližnjih ukrajinskih dronova ili nenamjernim udarom prijateljske vatre, ali pažljiv pregled video snimka ukazuje na nešto drugačije.

Početak snimka prikazuje tragove drona i njegovog pratećeg lovca Su-57 kako lete blizu jedan iza drugog, a dron vodi. Nakon nekoliko sekundi, oblak dima iz lovca ukazuje na to da je ispalio nešto što je vjerovatno bila raketa vazduh-vazduh R-74M2 kratkog dometa, koja je pogodila i oborila dronom dok se lovac udaljava.

Bez zvaničnog pojašnjenja

Ruske vlasti tek treba da izdaju zvanično saopćenje o incidentu ili o tome šta je do njega dovelo. U nedostatku zvaničnog pojašnjenja, ratni blogeri su počeli da spekulišu da se dron pokvario, što je izazvalo zabrinutost da bi tehnologija mogla pasti u ruke Kijeva, posebno imajući u vidu da su obližnja područja pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Dron je pao i uništio kuću, što potvrđuju slike olupine koje su se ubrzo pojavile na internetu.

Kremlj, a naročito ruski predsednik Vladimir Putin, promovisali su S-70 kao primjer svoje najnovije najsavremenije tehnologije koja je imala za cilj da iskoristi stratešku prednost i unaprijedi vazduhoplovne snage na bojnom polju 21. stoljeća, prenosi Blic.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.