JARS RS-24

Putin stavlja "oružje Sudnjeg dana" u stanje borbene pripravnosti: Domet mu je 12.000 kilometara

Od početka agresije na Ukrajinu u nekoliko navrata je uputio dvosmislene prijetnje upotrebom ruskog nuklearnog oružja

Putin: Stavlja projektile u stanje pripravnosti. Platforma X / Anadolija

E. Ć.

prije 9 sati 12 minuta

Ruski mediji prenose kako je Rusija stavila u stanje borbenog djelovanja sisteme za lansiranje projektila koji su sposobni nositi nuklearno oružje.

Tamošnja državna novinska agencija TASS objavila je snimak za koji tvrdi da su lansirni sistemi za interkontinentalne balističke rakete (ICBM) koji se preraspoređuju u Novosibirsku u Sibiru.

Provjera "spremnosti"

TASS navodi kako se radi o provjeri "spremnosti" ljudstva i opreme "za dugotrajnu dežurstvo na terenu".


Inače, Jars RS-24 (NATO oznaka SS-29) strateški je nuklearni interkontinentalni balistički projektil s dometom do 12.000 kilometara i radijusom tačnosti od 250 metara, prema specijaliziranoj vojnoj stranici Army Recognition.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu u februaru 2022. godine predsjednik Rusije Vladimir Putin u nekoliko navrata je uputio dvosmislene prijetnje upotrebom ruskog nuklearnog oružja.

Zapadni stručnjaci sumnjaju da bi Putin možda mogao posegnuti za korištenjem taktičkog nuklearnog oružja, koje ima daleko manji domet i snagu od strateškog oružja, pa se može koristiti i na bojnom polju.

Podsjetimo, Putin je prošlog mjeseca najavio promjenu ruske nuklearne doktrine, govoreći o okolnostima u kojima bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje.

Dodatno zveckanje oružjem ili ipak ne

Oni sada uključuju mogućnost njihove upotrebe protiv nenuklearnih država koje imaju potporu nuklearnih sila u napadu na Rusiju, što je očito u izravnoj vezi sa zahtjevima Kijeva da mu se dopusti korištenje zapadnim projektila dugog dometa za napade duboko u ruskom teritoriju, čemu se zapadni saveznici Ukrajine još uvijek opiru zbog straha od izbijanja izravnog sukoba NATO-a i Kremlja.

- Mnogi dužnosnici ukrajinske vlade i ukrajinski građani gledaju na najnovije ruske prijetnje samo kao na dodatno zveckanje (nuklearnim) oružjem i brbljanje - izjavio je Mark Temnicki (Temnycky), saradnik u Euroazijskom centru Atlantskog vijeća, za Newsweek.

Profesor ruskih, istočnoevropskih i euroazijskih studija na Sveučilištu Veslejan Piter Rutlend (Peter Rutland) kaže da je promjena ruske nuklearne doktrine razvoj događaja koji služi zadržavanju Putinovih nuklearnih prijetnji u međunarodnim medijskim izvještajima i javnosti.

- Ali to ne predstavlja bitnu promjenu u ruskom doktrinarnom stajalištu, niti stvarno ukazuje na povećanu spremnost za korištenje nuklearnog oružja - smatra Rutlend.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.