POGODIT ĆE FLORIDU

Naučnici avionom uletjeli u centar monstruoznog uragana Milton: Zabilježili nestvarne scene

Florida se sprema za katastrofalni scenario, a razarajući udar uragana očekuje se u zapadnim i centralnim predijelima Floride

Uragan Milton. AP

N. H.

prije 8 sati 37 minuta

Uragan Milton premiješta se preko Meksičkog zaljeva i sve je bliži Floridi. Udar se očekuje tokom srijede, a razorni uragan svojim centrom ući će sa Meksičkog zaljeva iznad zapadne obale Floride, u blizini višemilionske Tampe.

Uragan je kao oluja pete kategorije u prethodna 24 sata prošao svojim centrom malo sjevernije od sjeverne obale Jukatana.

Florida se sprema za katastrofalni scenario, a razarajući udar uragana očekuje se u zapadnim i centralnim predijelima Floride.

Tampi prijeti ogromno razaranje, a milioni se evakuišu pred nalet oluje.

Uragan će Floridi donijeti vjetrove od 200 km/h, preko 300 litara kiše, plimne talase od nekoliko metara, ali i velike poplave.

Ko se ne bude evakuisao iz ugroženih predijela, bit će direktno ugrožen od uragana.

I dok milioni bježe pred udar uragana Milton, grupa naučnika ušla je avionom direktno u središte uragana, odnosno, a vedrina sredine uragana pokazala je svu moć prirode.

Inače, unutar oka uragana vrijeme je vedro, tiho i mirno, a neposredno uz oko uragana bilježe se najjačivjetrovi na zemaljskoj kugli, koji mogu preći i 350 kilometara na sat.

Vazdušni pritisak u središtu uragana Milton opao je na nevjerovatnih 886 milibara, a udari vjetra bili su nevjerovatnih 320 km/h.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.