PROMIJENIT ĆE IM ŽIVOT

Uragan Milton juri ka Floridi: Stanovnici se pripremaju udar, Bajden upozorio da je pitanje života i smrti

Američki predsjednik pozvao ljude da napuste svoje domove i odu na sigurno

Shutterstock

Dž. R.

9 sati

Stanovnici Floride se pripremaju za nevrijeme ili bježe na sigurnija mjesta dok prema gusto naseljenom području Tampa Bay juri uragan Milton.

Najveći napor 

Milton je trenutno oluja pete kategorije, sa jakim vjetrovima koji pušu do 270 km/h. Očekuje se da će udariti punom snagom u srijedu navečer, manje od dvije sedmice nakon što je državu pogodio razorni uragan Helene.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) upozorio je u utorak ljude na Floridi da napuste svoje domove jer je "pitanje života i smrti", dok država poduzima najveći napor u evakuaciji u posljednjih nekoliko godina.

- Kategorija pet, to je kao džinovski tornado koji ide na vas - rekao je jedan stanovnik grada Bradentona na obali Meksičkog zaliva za BBC iz hotela u koji je evakuisan u Kissimmeeju.

- Ne bih želio biti tamo. Ovo će biti oluja koja će promijeniti život bez obzira gdje pogodi - rekao je Gerald Lemus. 

Guverner Ron DeSantis rekao je u utorak da je Florida pripremila desetine skloništa izvan zona evakuacije kako bi pomogla stanovnicima koji su ostali nasukani nakon oluje "čudovišta".

Obustava letova

Dugi redovi na benzinskim stanicama formirali su se u južnoj Floridi jer je nekim pumpama ponestalo goriva.

Čajna Perkins (Chynna) rekla je za BBC da ostaje u Tampi gdje živi u novoizgrađenoj kući izvan zona obavezne evakuacije.

- Mislim da ljudi stvarno ne razumiju koliko planiranja treba uložiti u ovakvu odluku - rekla je ona.

Okruzi su u ponedjeljak počeli izdavati naredbe za evakuaciju, a putarine su obustavljene na cestama u zapadnoj i centralnoj Floridi.

Zatvaranje škola u nekoliko okruga počelo je u utorak. Aerodromi u Tampi i Orlandu najavili su da će obustaviti letove dok oluja ne prođe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.