ODMAZDA ZA 1. OKTOBAR

Izrael spreman za napad: Netanjahu otkrio Bajdenu kada i gdje će udariti Iran

Netanjahu je to rekao predsjedniku SAD-a Džou Bajdenu kada su njih dvojica prošle sedmice razgovarali telefonom o planovima Izraela

Benjamin Netanjahu. AP

N. H.

prije 4 sata 15 minuta

Izraelski napadi na mirovnu misiju Ujedinjenih naroda u Libanu krše međunarodno pravo i moraju odmah prestati, objavile su Italija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka u zajedničkom saopćenju.

Četiri države su naglasile ključnu stabilizirajuću ulogu UNIFIL-a na jugu Libana i dodale da Izrael i druge strane moraju u svakom trenutku osigurati sigurnost mirovnjaka.

"Washington Post" piše da je premijer Izraela Benjamin Netanjahu (Netanyahu) kazao Vašingtonu da će Izrael ciljati iranske vojne lokacije, a ne nuklearne objekte ili naftna polja.

Netanjahu je to rekao predsjedniku SAD-a Džou Bajdenu (Joe Biden) kada su njih dvojica prošle sedmice razgovarali telefonom o planovima Izraela da uzvrati Iranu za napad balističkim projektilima od 1. oktobra, koji su SAD pokušale ublažiti.

Citira se kako je jedan dužnosnik rekao "Washington Postu" da je izraelski premijer pristao isplanirati napad na način koji neće utjecati na nadolazeće američke izbore. 

Naime, napad na energetska postrojenja mogao bi dovesti do skoka cijena nafte, što bi ugrozilo izglede potpredsjednice Kamale Haris (Harris) kod birača nezadovoljnih višim cijenama na benzinskim pumpama.

Prema dužnosniku, izraelska akcija odmazde će uslijediti prije izbora 5. novembra kako bi se izbjegla percepcija slabosti.

U isto vrijeme, američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) zatražio je od Vijeća za nacionalnu sigurnost da obavijesti Iran da će se svaki pokušaj atentata na republikanskog kandidata na američkim predsjedničkim izborima Donalda Trampa (Donald Trump) smatrati ratnim činom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.