IMA ISKLJUČIVU KONTROLU

Vladajući LDP mogao bi izgubiti većinu u donjem domu japanskog parlamenta

Liberalno demokratska partija možda neće dostići 233 mjesta koja su joj potrebna za potpunu većinu u domu od 465 mjesta

Ako se LDP oslanja na Komeita da postigne većinu, to će dati veću moć stranci. Platforma X

FENA

prije 10 sati 37 minuta

Vladajuća stranka Japana mogla bi izgubiti većinu u donjem domu, prema anketama u medijima uoči izbora 27. oktobra, što znači da će se vjerovatno morati osloniti na koalicionog partnera Komeito da ostane na vlasti.

Liberalno demokratska partija možda neće dostići 233 mjesta koja su joj potrebna za potpunu većinu u domu od 465 mjesta, objavio je list Nikkei u četvrtak. LDP ima isključivu kontrolu nad domom otkako se vratio na vlast 2012. nakon tri godine u opoziciji.

Vlada premijera Shigerua Ishibe već zavisi od Komeita za većinu u gornjem domu. Proširivanje tog oslanjanja na moćniji donji dom moglo bi toj grupi, koju podržava najveća budistička laička organizacija u Japanu, dati veću riječ u kreiranju politike.

- Mislim da će LDP, zajedno sa svojim koalicionim saveznikom Komeitom, pokriti većinu koja im je potrebna - rekao je Michael Cucek, profesor specijaliziran za politiku na Univerzitetu Temple u Tokiju.

Ako se LDP oslanja na Komeita da postigne većinu, to će dati veću moć stranci koja je u prošlosti odbila neke od LDP-ovih snažnijih sigurnosnih politika, dodao je on.

Komeito je bio manje voljan od LDP-a da prihvati politiku koja uključuje davanje japanskoj vojsci raketa većeg dometa i uklanjanje ograničenja na izvoz oružja koja su spriječila Tokio da šalje oružje Ukrajini ili zemljama jugoistočne Azije koje se protive teritorijalnim ambicijama Pekinga u Južnom kineskom moru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.