ISTRAŽIVANJE

Satelitske fotografije pokazuju da je Izrael pogodio bivšu zgradu za testiranje nuklearnog oružja u Iranu

Iranska vojska je saopćila da su izraelski ratni avioni koristili "veoma lake bojeve glave" za napad na granične radarske sisteme u provincijama

Napadi na Iran. Platforma X

A. O.

prije 4 sata 22 minute

Američki istraživač je rekao da je izraelski zračni napad koji se desio jučer u ranim jutarnjim satima, pogodio zgradu koja je bila dio iranskog programa razvoja nuklearnog oružja, a on i drugi istraživač su rekli da su pogođeni i objekti korišteni za miješanje čvrstog goriva za rakete.

Do procjena temeljenih na komercijalnim satelitskim snimcima odvojeno su došli Dejvid Olbrajt (David Albright), bivši UN-ov inspektor za oružje, i Deker Evelet (Decker Eveleth), pridruženi istraživački analitičar u CNA, Washington think tanku, prenosi channelnewsasia.com.

Reutersu su rekli da je Izrael pogodio zgrade u Parchinu, golemom vojnom kompleksu u blizini Teherana. Izrael je također pogodio Kojir (Khojir), prema Eveletu, veliko mjesto za proizvodnju projektila u blizini Teherana.

Reuters je u julu saopćio da je Kojir u velikoj ekspanziji.

Evelet je rekao da su izraelski udari možda "značajno ugrozili sposobnost Irana da masovno proizvodi projektile".

Pogođene fabrike

Izraelska vojska je saopćila da su tri talasa izraelskih aviona pogodila fabrike raketa i druge lokacije u blizini Teherana i na zapadu Irana rano u subotu u znak odmazde za napad Teherana 1. oktobra od više od 200 projektila protiv Izraela.

Iranska vojska je saopćila da su izraelski ratni avioni koristili "veoma lake bojeve glave" za napad na granične radarske sisteme u provincijama Ilam, Khuzestan i oko Teherana.

U objavama na X, Olbright navodi da komercijalni satelitski snimci pokazuju da je Izrael pogodio zgradu u Parchinu pod nazivom Taleghan 2 koja je korištena za aktivnosti testiranja tokom Amad plana, iranskog programa za razvoj nuklearnog oružja.

Bez težnje nuklearnom oružju

Nuklearni nadzornik UN-a, Međunarodna agencija za atomsku energiju i američke obavještajne službe kažu da je Iran zatvorio program 2003. godine. Iran poriče da je težio nuklearnom oružju.

Olbrajt, šef istraživačke grupe Instituta za nauku i međunarodnu sigurnost, dobio je pristup fajlovima programa za knjigu nakon što ih je iz Teherana ukrala izraelska obaveštajna agencija Mosad 2018.

Na X-u je rekao da su arhive otkrile da Iran drži važnu opremu za testiranje u Taleghanu 2.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.