MINUTA

I kad ne trči, Denis stoji!

Nešto kontam, dobro prođosmo kako smo zadužili

Piše: Bakir Hadžiomerović

10.6.2019

Nisu svi političari isti! I stoga nije korektno konkretnim pojedincima unaprijed (za)lijepiti uobičajene epitete - nadobudni intereždžija, osvetoljubivi karijerista, dinar-efendija, tender-hairlija i slično. Naravoučenije, u svakom kukolju ima žita, a žito nama treba da narod ima hljeba.  

Nedavno je reisu-l-ulema Husein-efendija Kavazović izrazio zabrinutost zbog privatizacije javnih funkcija i institucija. "Uzurpirana institucionalnost pretvara se u nepravdu i nasilje, a nekontrolirana moć u nasilje i despotiju.“ Da je upozorenje vjerskog lidera daleko odjeknulo, pokazuju brojne reakcije bh. zvaničnika. Tako će jedan na televiziji dobrovoljno priznati kako ga više ne zanima pozicija ministra vanjskih poslova BiH. „Nisam osoba koja trči za foteljama!“, poentirao je u krešendu Denis Zvizdić.  

Ukoliko smo ispravno razumjeli poruku, Zvizdićevo historijsko NE, dakle, glasi: Nisam osoba koja trči za foteljama! Ostalo je, međutim, nejasno da li dotična konstatacija ima neku skrivenu ekstenziju, da ne kažemo nevidljivi nastavak, koji nepouzdana kamera nije uspjela zabilježiti. Ili će prije biti da se radi o razočaravajućem kraju poprilično neduhovitog vica...

Uostalom, govorimo o funkcioneru sa situiranom zadnjicom u najmanje dvije fotelje. Prvi je i posljednji paralelni čelnik i izvršne i zakonodavne vlasti u Evropi. Firme kojim trenutno rukovodi uglavnom ne ferceraju, ali za ovu priču to je najmanje važno. 

Korisnije se zato prisjetiti dvadesetogodišnje karijere političara koji ne trči za foteljama. Premijer Kantona Sarajevo. Predsjednik Kantonalne skupštine. Delegat u Domu naroda FBiH. Predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH. Višestruki zastupnik u raznim parlamentima (kanton, entitet, država). Predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma BiH. Dužnosti i obaveze u stranci muslimansko-povijesnog kruga: Predsjednik Kantonalnog odbora. Predsjednik SDA Savjeta. Član Glavnog odbora. Član Izvršnog odbora. Član Predsjedništva. Potpredsjednik... 

Nešto kontam, dobro prođosmo kako smo zadužili. Zamislite da je, umjesto što nije, Zvizdić trčao za foteljama. Gluhobilo, ništa ne bi ostalo Šefiku Džaferoviću, a kamoli Halidu Genjcu.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.