KOMENTAR DANA

Čiji je Bihać

Prijeđena je svaka granica humanosti, poručuju Bišćani dok ostavljeni na cjedilu mole Boga da ne padne mrtva glava

Piše: Mirela KUKAN

16.6.2019

Bišćani su za danas najavili velike proteste pod motom: Grad je naš! Građanima Bosanske krajine, kako poručuju, već odavno je prekipjelo. Za život u strahu i uništenom gradu više tolerancije nema i to nema nikakve veze s odnosom prema drugome i drugačijem, ali ima s odnosom države prema narodu. A, državu i dalje boli briga.  

Dok Bihać ovih dana pohode i američki zvaničnici, državni ministar sigurnosti Dragan Mektić mlati praznu slamu o operativnim štabovima, izmještanjima migranata, IOM-ovima, finansijama i niko nema odgovor u čije džepove se slijevaju milioni za ublažavanje posljedica migrantske krize.

Situacija je odavno izmakla kontroli. Prijeđena je svaka granica humanosti, poručuju Bišćani dok ostavljeni na cjedilu i ograničene slobode kretanja i življenja svakodnevno svjedoče incidentima te mole Boga da ne počnu brojati mrtve po ulicama svoga grada!

Jasnom državnom strategijom rješavati migrantsku krizu, poručuje Metju Palmer (Matthew Palmer), zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD. No, da nikakve državne strategije nema potvrđuju i posljednje nemile scene napada na policajce, dramatična premještanja migranata iz smećem zatrpanog prihvatilišta "Bira" do neuvjetnog "Vučjaka" iz kojeg se kroz šumu opet vraćaju ka Bihaću.

Na stotine ih je smještenih po nečijim kućama. Za novce... Na stotine ih je opasnih, naoružanih... Napadaju stubove države - policajce, a državni aparat je neko isključio.

Humanitarno-sigurnosna kriza prijeti da eskalira u tragediju, uporno upozoravaju građani Bihaća i pitaju se - s pravom - bi li sve isto bilo da je kojim slučajem u pitanju Sarajevo ili Banja Luka?!

Hoće li današnji protesti polučiti ikakav rezultat ostaje da se vidi.

Najmanje što mogu učiniti je da danas svi nadležni i državni i entitetski zvaničnici budu u Bihaću, uz narod, i pokažu konačno spremnost da spriječe još težu humanitarnu eskalaciju koja može imati nesagledive i ekonomske i političke i sigurnosne posljedice.

Više nadležnosti nikome ne bi smjele biti izgovor, nego se pod hitno svi resursi i kantona i entiteta i države moraju upotrijebiti - da ne padne mrtva glava.

U suprotnom, Bišćani će imati pravo na sve!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.