KOLUMNE

Puls sedmice: Kad je nestalo meze, poče priča bezveze

I tako se Makron ponovo našao na istom podiju s Kolindom Grabar-Kitarović kao na dodjeli medalja u finalu Svjetskog fudbalskog prvenstva

Kiša je padala, a on je plakao sa njom. Agencije

Piše: Dženana Burek

9.11.2019

Kaže stara narodna: “Ne slušaj šta ti kaže nego ko ti kaže.” A šta ćemo ako je taj neko, formalnopravno, na čelu jedne od najmoćnijih evropskih i svjetskih država? Onda to zvuči vrlo problematično i ozbiljno. Ako ništa, valja ponovo objašnjavati ko smo, šta smo, šta (ne) radimo i zašto nas je lako potkačiti kad nekome zatreba... 

Naravno, riječ je o predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron), koji je zaslužio i da se nađe koju stranicu dalje od ove kolumne, u rubrici “Ličnost sedmice”, al' se jučer odlučismo da je, možda, bolje promovirati i pohvaliti ljudskost, a ne opasnu glupost. Ovo potonje vrijedi analizirati.

Loše je i što je objavio “The Economist”

Dženana Burek. Avaz

Kao u pjesmi Ede Maajke, Makron reče da je Bosna i Hercegovina bomba. Tempirana. I otkucava tik do Hrvatske. Otišao je, dakle, korak dalje od talentiranog Maajke. Razlog je, kaže, problem s kojim se Bosna i Hercegovina suočava zbog povratka džihadista.

Rekao je to u sklopu opširnog intervjua za ugledni britanski časopis “The Economist”, čijeg se pola tiraža (a on iznosi više od milion), recimo, prodaje na tlu Sjedinjenih Američkih Država. Pretpostavljate kakvu čitalačku publiku ima “The Economist”. Dakle, uz sve loše po nas što nosi ova netačna, potpuno iskrivljena i, kako se sada čini, s vrlo jasnim namjerama plasirana dezinformacija, loše je i što ju je objavio “The Economist”.

I prije nego što je krenula lavina reakcija bh. političara, udruženja građana, organizacija, analitičara, korisnici društvenih mreža još su se u četvrtak navečer nagovorili Makronu, a osnovna poruka je, otprilike, “Francuska je proizvela više džihadista nego cijela Evropa”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao je francuskog ambasadora u BiH Gijoma Rusona (Guillaume Rousson) na hitan sastanak i, naravno, objasnio mu da Bosna i Hercegovina nije leglo terorista, džihadista te mu podastro podatke o broju ljudi iz BiH koji se nalaze na stranim ratištima. Javnost je ostala uskraćena za informaciju šta je francuski ambasador rekao Komšiću.

Vjerovatno malo toga, a sudeći prema tome da je u zgradu Predsjedništva BiH ušao na službeni ulaz kako bi izbjegao novinare, teško da ćemo šta čuti od njega narednih dana.

Hoće li ponovo pasti poljubac

Da ne bismo trošili retke i riječi o tome kakve (velike) probleme s ISIL-om ima (velika) Francuska te s (velikim) povratkom džihadista sa sirijskog ratišta (koje čekaju zatvorske ćelije), jer to znaju i površni konzumenti dnevnih informacija, treba podsjetiti na rigidni stav Emanuela Makrona, koji se otvoreno i bez ikakvog ustezanja protivi proširenju Evropske unije.

- Ja ću biti beskompromisan i odbit ću svako proširenje prije dubokih reformi našeg institucionalnog funkcioniranja – ponavlja Makron.

I tako se Makron ponovo našao na istom podiju s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović kao na dodjeli medalja u finalu Svjetskog fudbalskog prvenstva. Tad je kiša padala, a on je plakao s njom. Od sreće.

Jer, i Kolindi svako malo moramo objašnjavati da se u BiH ne vraćaju hiljade, već šačica boraca ISIL-a, i da je apsolutna laž priča o “rastućoj opasnosti od radikalnog islamizma u BiH”. Vjerujemo da bi popularna KGK, do čije “lijepe njene” mi otkucavamo “kao bomba”, nakon ove izjave, ponovo slatko poljubila Makrona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.