LIČNOST DANA

Danijel Hamilton: Novi dogovor

Poručio da reforme moraju pokrenuti građani BiH

Piše: Al. B.

6.12.2020

Hamilton: Primarni cilj. Agencije

Otvoreno, nedvosmisleno i konkretno, kako to samo Amerikanci i znaju i žele, jedan od najistaknutijih američkih stručnjaka za Evropu i američku vanjsku politiku Danijel Hamilton pojasnio je Bosancima i Hercegovcima da će imati pomoć nove američke administracije, ali da i sami moraju zasukati rukave.

Hamilton je poručio da će američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) nastojati poboljšati situaciju u našoj zemlji, ali je istovremeno političare i etno-kleptokratske elite označio kao njen najteži kamen o vratu, a pljačku kao njihov primarni cilj.

U oslobađanju osiromašenih i obespravljenih građana od ovog višedecenijskog balasta SAD neće, pa i ne trebaju, sudjelovati same. Reforme moraju pokrenuti građani, one su moguće, ali samo ako su utemeljene na konsenzusu među građanima, pojasnio je Hamilton, precizirajući da će i uspjeh, ali i neuspjeh utjecati ne samo na budućnost BiH već na cijelu regiju. U prijevodu, ako vam je dobro, onda ništa!

Biografiju Danijela Hamiltona teško je sažeti u nekoliko rečenica. Bivši je visoki američki diplomata, rukovodilac Instituta za vanjsku politiku Univerziteta ''Johns Hopkins''...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.