KOMENTAR DANA

Biti zdrav

Folklor prepoznatljive bijele potkošulje nesretnog Dalibora kraj šolje izaziva senzaciju i portretira seks-afere iz naše mahale

Dalibor Pavlović. Agencije

Piše: Elameri Škrgić

15.10.2021

Spektakularna novinarska otkrića “Pandorinih papira”, kao ni svakodnevni jad zbog sve skupljeg života nisu uzeli ni približnu pažnju medija, a ni čitalaca, kao što su posljedice navodne ljubavne afere prijedorskog načelnika Dalibora Pavlovića, koja je započela tužnim fotografijama čovjeka pored WC šolje, u kojoj se nalazi ružičasti sadržaj njegovog želuca.

Bez sumnje, uvijek će pažnju imati svaka kombinacija seksa, politike, fatalnih žena i smrtnih ishoda (makar u najavi), a folklor prepoznatljive bijele potkošulje nesretnog Dalibora kraj šolje izaziva senzaciju i portretira seks-afere iz naše mahale rađene prema utvrđenim urnecima, kao što je to bilo kod Bila Klintona (Clinton), Silvija Berluskonija (Berlusconi) ili Dominika Kana (Dominique Kahn).

Da je bilo materijala, gutali bi se i nastavci ove priče, taman toliko dugo koliko prosječan tinejdžer može gledati eksplicitne sadržaje. Beskonačno. Seksualna revolucija je bila 60-tih godina prošlog stoljeća u svijetu, kod nas je, očekivano, zakasnila, jer kolektivno ushićenje seksualnim sadržajima odgovara pubertetskom uzrastu. I u svakodnevnoj komunikaciji, što je kod Engleza priča o vremenu, kod nas je o seksu. Upadice, konstatacije, anegdote o toj temi uvijek i svima izvuku smiješak.

Opasno je u cijelom slučaju to što niko nije primijetio da je mentalno zdravlje Pavlovića ozbiljno narušeno. Nisu to primijetili njegovi bližnji, svi koji su pisali i prenosili ove sadržaje, stranački lideri. Iako čovjek nedvosmisleno poručuje kako će se ubiti, zabada vrh noža u trbuh, guta tablete, fotka to, povraća, fotka…

Ubogi čovjek je izgubio kontrolu nad sobom, a svi mi učestvujemo u cirkusu. I snosimo odgovornost.

I sve se dešava uz obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja, što daje literarnu vrijednost ovoj priči. To je ona vrsta zdravlja o kojoj se kod nas ne priča, pogled sklanja u stranu, stavlja pod tepih... sve dok jednom ne izađu sramne fotografije ili se ne pobiju svoja djeca.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.