KOMENTAR

Bosna poslije Dodika

Bosnu valja izliječiti prvo duhovno, od jezika mržnje, sukoba i straha, a onda je valja liječiti i infrastrukturno i ekonomski

Milorad Dodik. Avaz

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

16.10.2021

Milorad Dodik ušao je u svoju posljednju fazu. Sad, ludila ili vlasti - nešto od to dvoje jeste, vjerovatno oboje. Dodikovi posljednji nervozni i neobuzdani javni istupi jasno daju do znanja da njegovo psihičko stanje i nije baš najbolje.

Od toga još više zabrinjavaju njegove najave vraćanja svih prenesenih nadležnosti i ukidanja mnogobrojnih državnih institucija, gdje luđački najavljuje čak i okupiranje kasarni OSBiH te protjerivanje vojnika, kao i formiranje nekakve nove paravojske u RS.

Naravno, ne treba ni spominjati da bi ovakve zamisli bilo gotovo nemoguće provesti bez nasilja.

S obzirom na to da Dodik više i ne izgleda kao da je sav svoj, tako ni njegove izjave ne treba više olako shvatati, jer je čovjek u iracionalnom stanju svijesti spreman povući i iracionalne poteze.

Bez obzira na to da li će Dodik u svom ludilu sada zaista otići do kraja ili povući ručnu i iskamčiti još jednu, ko zna koju po redu, šansu od međunarodne zajednice, činjenica je da će pasti. Možda u narednih nekoliko sedmica, možda nakon sljedećih izbora ili, ne daj Bože, za još nekoliko godina, ali će pasti. Bosna neće. Preživjela je mnogo silnije, moćnije, pa i bezobzirnije kabadahije od Dodika.

Ipak, dugogodišnje vladanje Dodika duboko je izranjavalo Bosnu. Zatrovalo je, prije svega, duše i umove njenih stanovnika konstantnom pljucačinom mržnje, huškanja i zveckanja oružjem.

U to kolo koje je vodio rado su uskakali i nacionalisti s druge dvije strane, da u zajedničkom krugu šovinizma, tenzija i sukoba održavaju svoju kulu vlasti - kulu sazdanu od kriminala, korupcije, nepravde, poniženih ljudi, pustih fabričkih hala, u korov zaraslih njiva, raseljenih mladih te bijede, siromaštva i letargije za sve osim pripadnike privilegiranih vladajućih budžetskih klanova.

Bosnu valja izliječiti prvo duhovno, od jezika mržnje, sukoba i straha, a onda je valja liječiti i  infrastrukturno i ekonomski, kao kuću za koju nam je u zajedničkom interesu da bude lijepa, udobna i dobro opremljena, ma koliko da sadrži soba.

A upravo je to glavni izazov za one koji dođu poslije Dodika, a doći će, ma ko oni da budu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.