LIČNOST DANA

Jasmila Žbanić: Rediteljica za pobjede

Evropska filmska akademija film „Quo vadis, Aida?“ nominirala u četiri od pet najvažnijih kategorija

Žbanić: Novo priznanje. Agencije

Piše: L. S. R.

10.11.2021

Novo priznanje stiglo je za bh. rediteljicu Jasmilu Žbanić i film „Quo vadis, Aida?“. Evropska filmska akademija objavila je nominacije za najviša dostignuća evropske kinematografije u 2020. i 2021. godini.

„Quo vadis, Aida?“ nominiran je u četiri od pet najvažnijih kategorija: najbolji evropski film 2021. godine rediteljice Jasmile Žbanić i producenta Damira Ibrahimovića, Jasmila Žbanić za najbolju evropsku rediteljicu, Jasna Đuričić za najbolju evropsku glumicu te Jasmila Žbanić za najbolju evropsku scenaristicu.

Hoće li Žbanić i njeno djelo biti nagrađeni, znat će se 11. decembra u Berlinskoj areni. No, sam ishod nije više toliko bitan. Jer filma koji je bio na korak do Oskara i koji je tokom 2020. i 2021. požnjeo nagrade širom svijeta ostvario je svoju najvažniju misiju. Hrabra rediteljica na platno je prenijela priču o Srebrenici i najvećem genocidu nakon Drugog svjetskog rata i samim tim je pobjednik nad zlom, nad fašizmom, nepravdom...

Žbanić je rođena u Sarajevu 1974. godine. Za svoj rad dobila je prestižne svjetske nagrade. U braku je s producentom Damirom Ibrahimovićem i imaju kćerku.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.