LIČNOST DANA

Erik Nelson: Prijatelj BiH

Jasna posvećenost unapređenju Bosne i Hercegovine

Nelson: Dobitnik značajnog priznanja. avaz

Piše: D. H.

22.12.2021

Evropski pokret u Bosni i Hercegovini dodijelio je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eriku Nelsonu (Eric) Orden naroda, građanki i građana BiH.

Ambasadoru Nelsonu dodijeljen je Orden naroda, građanki i građana BiH za “posebne zasluge osnaživanja prijateljstva i saradnje naših naroda, očuvanje mira u BiH, uspješnu realizacije izbornog procesa u Mostaru 2020. godine, te razvoj i poštivanje tolerancije i ljudskih prava”.

Ovo je dodatno priznanje za američkog ambasadora koji od prvog dana svog mandata djeluje kao veliki prijatelj naše države, pruža BiH bezrezervnu podršku u euroatlantskim integracijama, pomažući u obračunu s korupcijom, provođenju evropskih standarda, ali i osujećivanju onih političara i snaga koji otvoreno rade na razgradnji Bosne i Hercegovine te vrše udar na njene ključne institucije.

Ambasador Nelson također je posvećen pružanju pomoći građanima da uzmu učešća u reformama i napretku u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Nelson započeo je svoju karijeru u javnoj službi kao dobrovoljac Mirovnog korpusa u Liberiji. U periodu 2013.-2014. bio je saradnik na XXI seminaru Centra za međunarodne studije “Massachusetts Institute of Technology”. Diplomirao je hemijsko inžinjerstvo na Univerzitetu Rice i magistrirao poslovnu administraciju na Sveučilištu Texas u Austinu. Nelson tečno govori italijanski, španski i njemački, te uči bosanski jezik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.