KOMENTAR DANA

SNSD je neprikosnoven

Hoće li predstavnici osmorke prihvatiti ono što Dodik nudi, teško je reći

Dodik s Čovićem u Mostaru: Potvrdili snažno partnerstvo. Avaz

Piše: Meliha Smajkić

21.11.2022

Stranke HDZ BiH i SNSD potvrdile su snažno partnerstvo. Da nastavljaju uspješnu saradnju u naredne četiri godine, obznanjeno je na sastanku stranačkih delegacija predvođenih predsjednicima Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom koji je u subotu održan u Mostaru.

Obojica lidera su kazala da su stranke koje predvode nezaobilazan faktor u formiranju vlasti i da njihovo partnerstvo nema alternativu.

Međutim, o programskim načelima nije bilo riječi, za razliku od stranaka osmorke, čije radne grupe, zajedno s onima iz HDZ-a, danima usaglašavaju iscrpni dokument programskih načela kao temelj koalicijskog sporazuma.

Podsjetimo, lider HDZ-a BiH je nedavno, nakon sastanka s predstavnicima trojke, rekao da će na sastanku sa SNSD-om biti isto načelo, programsko.

- To će morati uskladiti tri strane - rekao je Čović.


Smajkić: Potpuno je jasno da je HDZ BiH siguran u to ko im je treći partner. Avaz

Hoće li predstavnici osmorke prihvatiti ono što Dodik nudi, teško je reći.

- Mi u desetak godina nismo imali nijedan konflikt s HDZ-om. Ako mi možemo, zašto ne mogu i neki Bošnjaci. Nemojte nam blokirati gasovod, Buk Bijelu ili Aerodrom Trebinje, koji je mogao biti pri kraju - kazao je Dodik u Mostaru.

S druge strane, zanimljivo je da se predsjednik NiP-a susreo s Čovićem u Mostaru prije sastanka delegacija HDZ-a i SNSD-a.

U izjavi za "Avaz" Konaković je izrazio zadovoljstvo sastankom potvrdivši da se razgovori s HDZ-om zapravo finaliziraju te da su on i Čović uskladili završne stavove po pitanju finalnih programskih rješenja, uoči sastanka predsjednika osmorke koji je zakazan za danas.

Potpuno je jasno da je HDZ BiH siguran u to ko im je treći partner. Čović je poručio da će HDZ i SNSD i u Domu naroda imati stabilnu većinu. Potvrdio je to i Dodik rekavši da u Predstavničkom domu SNSD i HDZ imaju 12 ljudi unutra, osmorka 13, a SDA devet.

Na sve navedeno u SDA šute, odnosno službenog stava nema. Tek, iznose se pojedinačna mišljenja o tome da se snaga stranke ne smije potcijeniti i da će sva priča biti završena onda kada se konačno utvrdi ko će imati većine u klubovima Bošnjaka, ali i Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.