KOMENTAR DANA

Godine histerije

Nema sumnje u to da će prijestupna 2024. biti izazovna i teška za većinu građana, ali i cijeli svijet

Od razornih zemljotresa do ratova. Anadolija

Meliha Smajkic

18.12.2023

Dok praznici kucaju na vrata, a građani smišljaju i računaju kakvu će trpezu imati i na čemu će otkinuti od svoje korpe, dotle sa strepnjom gledaju kakva će im biti 2024. godina.

Predviđanja nisu dobra, a nema sumnje u to da će biti izazovna i teška za većinu građana. Ova godina je počela uz činjenicu da su građani zbog silnih poskupljenja i galopirajuće inflacije, koji su se prelili iz 2022. godine u bankama, imali dug od čak 11 milijardi maraka.

Pola miliona njih bilo je u famoznom „minusu“, jer valjalo je nekako rupe zakrpiti. S rupama i praznim novčanicima većina građana, nažalost, ispraća godinu, a, sudeći prema najavama, ni početkom naredne ne piše se dobro, jer bi mogla započeti uz nova poskupljenja. No, na stranu i novčanici i poskupljenja, ova godina je u pravom smislu bila godina histerije.

Jer počela je lošim, a završava još gorim vijestima. Počela je razornim, zastrašujućim zemljotresom u Turskoj, koji je odnio više od 50.000 života, a završava tragedijom golemih razmjera, razaranjem, uništavanjem i stradanjem civilnog stanovništva u Gazi, sa samo Bog zna koliko žrtava.

I dok je tragedija u Turskoj ujedinila građane BiH i „vječne neprijatelje“, ova u Gazi ih je, nažalost, dodatno podijelila. U trenucima kada se čini da cijeli svijet klizi ka sunovratu, jer pronalazak formule za trajni mir sve je nedostižniji, izgleda da se građani ove zemlje samo navikavaju na svako novo zlo.

Iduća, 2024. godina je prijestupna. Ostaje nada da neće biti baksuzna, kakve su godine od 366 dana prema narodnim vjerovanjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.