KOMENTAR DANA

Srcem ili glavom

Vlasti bi se konačno trebale trgnuti i uvesti reforme u neuređeni obrazovni sistem, koji ne prati promjene koje se događaju na tržištu rada

Anadolija

Meliha Smajkic

3.6.2024

Ljeto je klimatološki stiglo i za koji dan će učenici napustiti školske klupe. Mali i veliki maturanti, učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola, pred velikim su životnim izazovom: gdje nastaviti svoje školovanje i koje zanimanje odabrati. Izbor budućeg zanimanja nije jednostavan. Jedno su lični afiniteti i želje, drugo roditeljski savjeti i mogućnosti, a treće realnost tržišta rada.

Iako nadležne službe u posljednje vrijeme objavljuju informacije o potrebama na tržištu rada u Bosni i Hercegovini s ciljem da maturantima osnovnih i srednjih škola pruže informacije o potrebama tržišta rada te da im olakšaju izbor za nastavak školovanja, stvarnost priča drugu priču: onu da nam je tržište rada potpuno neusklađeno s obrazovnim sistemom u BiH.

Tako je sve izglednije da će se ponoviti scenarij navale na škole i fakultete s čijim će diplomama, najvjerovatnije, mladi godine provesti na evidencijama službi za zapošljavanje ili će nakon nekog vremena kupiti kartu u jednom smjeru za Njemačku, Austriju ili Irsku.

Koga danas, iskreno, zanima to što u BiH nema radnika ni za lijeka u zanimanjima kao što su tesar, zidar, stolar, bravar, vozač kamiona ili autobusa, keramičar, geodet i druga tehnička zanimanja, ili što je godinama na sceni hiperprodukcija kadra poput ekonomista, pravnika, kriminalista, politologa, profesora engleskog jezika?

To što pojedini gradovi i kantoni posljednjih godina dodjeljuju stipendije učenicima koji će se obrazovati za deficitarna zanimanja neznatan je doprinos u cijeloj priči. Ljudi su se toliko puta „opekli“ na priče u sudaru sa stvarnošću da je teško i vjerovati u razna obećanja.

U vremenu kada je na sceni ubrzano pogoršanje demografskih trendova, a napetost na tržištu rada sve je nepodnošljivija, mladi koji ne znaju bi li birali srcem ili glavom, trebaju snažan poticaj.

Vlasti bi se konačno trebale trgnuti i uvesti reforme u neuređeni obrazovni sistem, koji, poznato je, ne prati promjene koje se događaju na tržištu rada.

Valjda bi ulaganje u čovjeka i njegovo obrazovanje trebalo biti ispravan put i za lakše zapošljavanje i za o(p)stanak u svojoj zemlji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.