LIČNOST DANA

Moris Evlin Bafton: Prijateljstvo rođeno u ratu

Ono što je gledao za vrijeme boravka u gradu pod opsadom bilo je strašno, ali je svjedočio i hrabrosti Goraždana

Evlin Bafton: Goražde mu je drugi dom. Facebook

Alen Bajramovic

10.6.2024

Svake godine bivši pripadnici britanskog bataljona iz sastava UNPROFOR-a, koji su tokom 1994. i 1995. bili angažirani u nekadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a, vraćaju se Goraždu. Za samo nekoliko mjeseci koje su proveli u gradu pod opsadom VRS, srdačnost i gostoljubivost ljudi koji su tada preživljavali najteže godine u svojim životima zauvijek su ih vezale za Drinu. Goražde je, prema riječima kapetana Morisa Evlina Baftona (Maurice Evlyn Bufton), postalo njihov drugi dom.

Teške ratne uspomene izrodile su trajno prijateljstvo, pa su veterani britanske vojske, s kapetanom Baftonom na čelu, osnovali Fondaciju “Za djecu Goražda”, posvećenu projektima jačanja kvaliteta obrazovanja učenika Osnovne škole “Fahrudin Baščelija”. Zato svaku njihovu posjetu prate darovi djeci Goražda, bicikla, školski pribor, adaptirane učionice, izgrađeno školsko igralište ...

Svaki put, s domaćinima, bivši britanski vojnici odaju počast i šestorici svojih prijatelja i saboraca, koji su u zasjedama i snajperskom djelovanju srpske vojske, te nesrećama sa svojim transporterima na uskim bosanskim putevima, ostavili svoje živote u gradu za koji ranije nisu ni čuli.

Baš kao što nije čuo ni Moris Evlin Bafton kada se prije 29 godina ukrcao na avion u Velikoj Britaniji krenuvši u UN-ovu zonu Goražde. Ono što je gledao za vrijeme boravka u gradu pod opsadom bilo je strašno, ali je istovremeno svjedočio i hrabrosti i velikom srcu Goraždana.

- Djeci koja su prisutna ovdje želim reći - kad odete kući i vidite svoje očeve i majke, dede i nane, zagrlite ih i zahvalite im na svemu što su učinili za vas u ime slobode - kazivao je tokom jedne od ranijih posjeta. Priča započeta u najtežim vremenima tako nastavlja da živi ispisujući najljepše stranice o hrabrosti, prijateljstvu, požrtvovanosti, humanosti i nekoj boljoj budućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.