LIČNOST DANA

Lana Pudar: Kraljica medalja

U Beogradu je za vikend došla do evropskog srebra, čak 20. odličja s velikih takmičenja

Pudar: Osmijeh na licu i medalja oko vrata. Facebook

prije 3 dana

Lana Pudar. Rijetko čije ime i prezime u posljednje vrijeme izmami toliko iskrenih osmijeha na licima građana Bosne i Hercegovine kao njeno. S razlogom. Mostarsko čudo ima svega 18 godina, a već nam je donijela toliko radosti, uspjeha, medalja...

Za vikend je to ponovo učinila. Na Evropskom prvenstvu održanom u Beogradu osvojila je srebrenu medalju u disciplini 200 metara delfin, što je njena treća evropska medalja - nakon zlata i srebra iz Rima 2021. godine, te čak 20 s velikih takmičenja.

Nevjerovatno je kakav je talent ova rođena Mostarka. A sve je krenulo slučajno, kada ju je otac Velibor odveo na bazen da nauči plivati, uoči odlaska porodice na more. Lana je tada trebala savladati osnove, ali je samim ulaskom u bazen zavoljela vodu. Sudbina je za nju imala drugačiji plan - postala je mostarska sirena, naša broj jedan plivačica i nešto najbolje što je Bosna i Hercegovina ikada imala.

Uprkos tome što je velika zvijezda, Lana je izuzetno skromna. Dok njeni ukućani imaju „glavobolju“, jer moraju osigurati sobu, ili dvije, samo za sve njene medalje i trofeje, Lana stidljivo prima čestitke na dočeku u svom rodnom Mostaru. Sve nas je navikla na medalju oko vrata i osmijeh na licu.

Da ne bude da joj stvaramo pritisak, ali sigurno nema osobe koja je više zaslužila da donese prvu olimpijsku medalju svojoj domovini. A za to će imati priliku uskoro u Parizu.

Lana Pudar je rođena 19. januara 2006. godine, a ranije je osvojila zlato u utrci na 200 metara delfin i bronzanu medalju na 100 metara delfin na Evropskom prvenstvu 2022., bronzanu medalju na 200 metara delfin za žene na FINA Svjetskom prvenstvu u plivanju 2021. godine. Državna je rekorderka u svih šest disciplina delfin i rekorderka Mediteranskih igara u disciplini 100 metara delfin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.