KOMENTAR DANA

Ko je kriv

Tenderi za nabavku medicinskih uređaja u UKC-a Tuzla kapi su koje prelijevaju odavno punu čašu

UKC Tuzla. Fena

Alen Bajramovic

prije 3 dana

Tenderi za nabavku medicinskih uređaja u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla, od kojih zavise životi stotina pacijenata iz ovog kantona, kapi su koje prelijevaju odavno punu čašu neznanja, malverzacija i zloupotreba u sistemu javnih nabavki u BiH. Duže od godinu najveća zdravstvena ustanova u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH nije u stanju osigurati prijeko potrebne aparate za radioterapiju, zbog čega teško oboljeli građani moraju putovati u druge gradove, bez obzira na njihovo zdravstveno stanje.

Nakon tri tendera i 15 izgubljenih mjeseci, ko zna koliko ugašenih života, patnje i neizvjesnosti, istraga jednostavno mora doći do krivca - jesu li uvjeti iz tendera prilagođavani određenom ponuđaču, je li posrijedi neznanje ili nemar prilikom izrade tenderske dokumentacije ili su zakonska rješenja zaista takva da su procedure, članovi i rupe u njima iznad ljudskih života. Uostalom, odmah po imenovanju, polovinom aprila, novoimenovani direktor UKC-a Tuzla Šekib Umihanić zatražio je od Tužilaštva TK da istraži sve okolnosti koje su dovele do ugrožavanja zdravlja i života onkoloških bolesnika.

Iako je jedan od najužasnijih, jer nam ljudi umiru, problem javnih nabavki u UKC-u Tuzla nije jedini u ovoj državi. Procjenjuje se da se kroz javne nabavke godišnje u BiH potroši i do tri milijarde maraka, a žalbene procedure često i bez ikakvog osnova koče nabavku lijekova, opreme, izgradnju infrastrukturnih objekata…

U BiH je razvijena i nova grana “poduzetništva”, koju čine firme i pojedinci čiji je jedini “posao” da žalbama odugovlače procese i na tome još dobro zarađuju. Više od 4.000 žalbi u prošloj godini, iako se više od polovine pokazalo neosnovanim, za 63.000 dana zaustavilo je tenderske procedure. I tako ukrug, godinama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.