LIČNOST DANA

Amila Zukić: Borba heroine

Pomoć koju bi Amila trebala dobiti izostala je

Zukić: Nema potrebnu terapiju. Facebook

3.7.2024

Mlada Mostarka Amila Zukić sinonim je hrabrosti i snage. Naime, ona se godinama bori da dobije terapiju koja bi joj olakšala svakodnevni život, a koje u našoj zemlji na odobrenoj listi lijekova nema. Košta 400.000 eura, Amila je mora kupiti!

Riječ je o mladoj majci kojoj se život promijenio preko noći, kada je nakon dužih ispitivanja i testiranja u Zagrebu saznala svoju dijagnozu koja će je pratiti do kraja života - akutna intermitentna porfirija.

Pomoć koju bi ova heroina trebala dobiti izostala je od svih nadležnih institucija u BiH. Kome god se obratila, dobila je samo muk. Je li moguće da niko ne reagira i ne želi spasiti jedan mladi život. U ovom slučaju, izgleda da nadležne baš briga za Amilu i njen problem, jer su se svi, kome god se obratila, na njene molbe oglušili.

Uprkos Amilinoj hrabrosti, svim naporima medicinskog tima koji se brine za njeno zdravlje, bez adekvatne terapije, ona se suočava s bolovima i ograničenjima koja joj onemogućavaju da vodi iole kvalitetan, normalan život. Ali Amila ne odustaje. Uporna je u svom naumu da dođe do lijeka kako bi nastavila normalan život.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.