KOMENTAR DANA

Jeftin život

Činjenica je da ozbiljnog promišljanja nabavke protupožarnih letjelica nema

Brojni požari u Hercegovini. Avaz

Meliha Smajkic

6.8.2024

Federalna vlada iz svog budžeta izdvojit će sredstva za kupovinu protupožarnih letjelica. Napisao je to bivši federalni premijer i osuđenik Fadil Novalić na svojoj Facebook stranici 2. septembra 2021. godine. Gotovo tri godine poslije letjelicama ni traga, kao ni famoznim 30 miliona KM, koliko je, kako su nam to govorili, bilo osigurano u federalnoj kasi za tu namjenu.

I dok je Novalićeva vlast kupovala vrijeme formiranjem kojekakvih radnih grupa i izradama elaborata, a nova amandmanima preusmjerila sredstva, koja su, eto, bila planirana za nabavku tri zračna traktora, činjenica je da se svake godine, kada se ukaže prvi dim, počne pričati ista priča. Ona o protupožarnim letjelicama za koje se zna i gdje će biti stacionirane i koliko koštaju i koji model najviše odgovara Hercegovini, a koji Bosni, sve se zna, ali njih nema ni na zemlji, a kamoli na nebu BiH.

I ne datira ta priča od 2021. godine. Prije više od deceniju Dom naroda je zaključkom zadužio Vladu FBiH da planira sredstva za nabavku letjelica.

Prije 10 godina je i Vijeće ministara BiH iskazalo spremnost da se uključi u taj proces. I tih godina su se iznosile razne studije o gašenju požara i potrebi nabavke letjelica, a mediji obrađivali priče i priloge o sramoti BiH koja jedina u regionu nema svoju flotu za gašenje požara, ali i o tome kako nam iz susjednih zemalja pomažu kanaderi i air tractori.

Dok desetine miliona odlaze na odbranu od požara, a dokumenti se donose radi forme, činjenica je da ozbiljnog promišljanja nabavke protupožarnih letjelica nema. Ova požarna sezona je strašna. Samo su na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u proteklom mjesecu zabilježene 332 borbe s plamenom, a sezona još debelo traje.

Padavina nema na vidiku. Tu i tamo hrabrim vatrogascima koji brane naše živote i imovinu u pomoć priteknu helikopteri Oružanih snaga BiH i Helikopterskog servisa RS. Ostaje nada da će ova požarišna sezona biti opomena i škola.

Za sve. Jer nije tih 30 miliona KM u milijardama koje kaplju u kasu toliko golemo, koliko je život običnog čovjeka postao jeftin. A u izvještajima sa silnih požarišta u BiH niko nije vidio vijest da je ugrožena hacijenda nekog od političkih moćnika ili lokalnih tajkuna, već je na udaru uglavnom mukom stečena imovina običnog čovjeka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.