OD 18. DO 20. JUNA

Ovčina na godišnjem sastanku direktora nacionalnih biblioteka Evrope u Parizu

Tokom radnog programa direktori nacionalnih biblioteka i gosti izlagali su svoja iskustva

Sa događaja. NUBBiH

A. O.

20.6.2023

Godišnji sastanak CENL-a (Annual General Meeting - AGM) direktora nacionalnih biblioteka Evrope, na kojem uz finansijsku podršku aktivno učestvuje i direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Ismet Ovčina, održava se od 18. do 20. juna u Parizu, saopćeno je iz NUBBiH.

Sastanak je otvorio i vodio predsjedavajući CENL-a Frank Scholze, generalni direktor Nacionalne biblioteke Njemačke, a u pozdravnom govoru mu se pridružila i predsjednica Nacionalne biblioteka Francuske Laurence Enge, inače domaćin ovogodišnjeg sastanka.

Tokom radnog programa direktori nacionalnih biblioteka i gosti izlagali su svoja iskustva.

Posebnu pažnju izazvalo je izlaganje direktora Održive mreže razvojnih rješenja iz Pariza Guillaumea Lafortunea o temi "Uloga nauke, kulture i antičke filozofije zarad postizanja univerzalnih ciljeva održivog razvoja". O temi "Svi putevi vode u Rim – Nacionalne biblioteke na svom putu ka održivosti" prisutnima su se obratili i pojedini članovi CENL-a, ističuću značaj nacionalnih biblioteka u izgradnji i očuvanju društva te njihovom razvoju kao institucija od značaja za prošlost, sadašnjost i budućnost.

Osim radnog programa, gostima je organiziran i obilazak obnovljenog prostora i muzeja "Richelieu" u prostoru Nacionalne biblioteke Francuske. Prostor "Richelieu" čuva 22 miliona predmeta i dokumenata od antike do danas, a izloženo je 900 umjetnina, uz planirane rotacije.

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteka BiH je predsjednici Nacionalne biblioteke Francuske Laurence Enge poklonio posljednja izdanja NUB-a BiH, a prije svega popularne primjerke, Bosna i Hercegovina na kartama do 20. stoljeća, stručni časopis Bosnica i Izvještaj rada NUBBiH za 2022. godinu.

Godišnji sastanak CENL-a 2024. godine planiran je u Varšavi, a 2025. u Edinburgu, saopćeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.