PROMOCIJA KNJIGE

Mladi autor Mirnes Omerović o “Egzodusu” za "Avaz": Inspiracija su mi bila 252 Omerovića na spomen-ploči u Potočarima

Moj dedo je, hvala Bogu, preživio "Put smrti" i on mi služi kao jedna inspiracija koja je nepresušna

Mirnes Omerović promovira knjigu. Ustupljena fotografija

Dž. Vilajet

12.7.2024

Mirnes Omerović rođen je 23.07.2004. godine u Sarajevu, a porijeklom je iz Bratunca. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Desetoj osnovnoj školi Ilidža, a Prvu bošnjačku gimnaziju završava 2023. kao Ponos generacije. Trenutno je student Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

U osnovnoj školi Mirnes se počinje interesovati za kulturu i historiju svoga naroda, te kroz poeziju počinje progovarati. Svoju prvu zbirku pjesama, “Zemlja bosanska”, objavio je još kao 13-godišnji dječak. Uslijedila je potom “Prijedorska matura”, posvećena 102 ubijene djece Prijedora, a ovih dana iz štampe je izašla i njegova treća knjiga “Egzodus”, zbirka 95 pjesama, posvećena Srebrenici.

Promocija "Egzodusa". Ustupljena fotografija

- Inspiraciju sam pronašao u svojoj porodici, koja je porijeklom iz Bratunca i koja je preživjela genocid u Srebrenici. Najveća inspiracija su mi 252 Omerovića na spomen-ploči u Potočarima. Oni bi danas bili očevi, muževi, graditelji, arhitekte, možda neki i pisci. Moj dedo je, hvala Bogu, preživio "Put smrti" i on mi služi kao jedna inspiracija koja je nepresušna. Zaista u njemu sam pronašao svaku od ovih priča - izjavio je Omerović za "Avaz".

Njegove knjige su promovisane u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova - Sarajevo, Bratunac, Konjic, Travnik, Prijedor, Kozarac i na Maršu mira, te u gradovima Švicarske, a večeras gostuje u Bugojnu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.