FILMSKI KRITIČAR

Tomislav Kurelec preminuo u 83. godini

Iza sebe ostavio brojne filmske, pozorišne i književničke recenzije

Preminuo Tomislav Kurelec. Foto: Damjan Tadic/CROPIX

A.P.

16.7.2024

Filmski kritičar Tomislav Kurelec preminuo je u 83. godini života. Iza sebe ostavio je brojne filmske, pozorišne, književničke recenzije i eseje. Bio je član Hrvatskog društva filmskih kritičara i Hrvatskog društva pozorišnih kritičara i teatrologa.

Kurelec je završio studije  komparativne književnosti i francuskog jezika, a tokom života je obavljao posao na brojnim značajnim funkcijama. Dugo godina radio je na "Trećem programu Radio Zagreba" gdje je izvršavao funkciju urednika za film, kazalište i književnost do 1986. godine. Ubrzo nakon toga slijede i godine na televiziji gdje je, također bio urednik redakcije Filmskog programa. Kurelec je bio i član uredništva Filmske enciklopedije, ali i saradnik Filmskog leksikona "Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža".

Režirao je filmove i dokumentarne televizijske emisije. Osim toga, glumio je u "Studentskom eksperimentalnom kazalištu", gdje je bio asistent režije.

Dobitnik je nagrada “Vjesnika” i “Poleta” za esej, za najboljeg novinara RTV Zagreb. Godine 2012., osvojio je i nagradu "Vladimir Vuković" za životno djelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.