KULTURA

Četvrtog dana Teatarskog festivala BiH FEDRA gledatelji imali priliku gledati dvije predstave

Pored takmičarskog, igranjem u pratećem programu sinoć su zabavili publiku i tradicionalni gosti iz Hrvatske

Festival Fedra. Fena

FENA

17.7.2024

 U okviru četvrtog dana Teatarskog festivala BiH FEDRA, 16. jula, gledatelji su imali priliku gledati dvije predstave u večernjim satima.

Iz takmičarskog programa predstava "Ožiljci" koju za publiku izvodili učesnici iz Bileće i to Omladinsko pozorište Bileća i Dom kulture "Jevto Dedijer" Bileća. Veoma mlado pozorište sa velikom voljom za rad, bili su inspiracija mnogima sinoć. Predstava se bavi temama vršnjačkog nasilja i rezultat je istraživanja mladih glumaca kada je u pitanju prisutnost ove pojave u Bosni i Hercegovini. Nastala je po motivima pripovijetke "Deca" Ive Andrića i priča "Šestica" Jelene Tasić i "Ko je to?" Selme Parisi, a za dramaturgiju i režiju pobrinuo se Bojan Milidragović. Igraju: Gojko Samardžić, Jana Radovanović, Anastasija Albijanić, Dejan Radovanović, Lana Samardžić, Mirko Kapetinić, Milica Šešlija, Aleksandar Jokanović, Rada Koljivrat.

Pored takmičarskog, igranjem u pratećem programu sinoć su zabavili publiku i tradicionalni gosti iz Hrvatske, a ove godine je to bila Kazališna družina "Štolcer" Čakovec sa svojom predstavom "Tarzan i svinja na posljednjoj večeri".

Predstava govori o porodici Vlade Tarzana koja se vrti u začaranom krugu svih porodica kojima će društvo pokušati diktirati kako da promijene svoju svakodnevicu. Za tekst je zaslužna Kristina Štebih, a režiju potpisuje Dejan Buvač. Predstava je osvojila mnogobrojne nagrade na festivalima u Hrvatskoj, te je Bugojno imalo čast ugostiti ih na FEDRI.

Nakon predstava uslijedio je okrugli sto za predstavu "Ožiljci" na kojem je Žiri publike dodijelio nagradu za glumca večeri, a ona je otišla u ruke mladog Gojka Samardžića.

Peti dan, publika 52. Teatarskog festivala BiH FEDRA će imati priliku da u večernjim satima pogleda petu u nizu predstava takmičarskog programa i to Banjalučko studentsko pozorište čiji ansambl izvodi predstavu "Svi smo mi glumci", saopćeno je iz Teatarskog festivala BiH FEDRA. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.