JUBILEJI

Promovisana knjiga "Dnevnik mimara“ Safeta Oručevića kao autentično svjedočanstvo o obnovi Starog mosta u Mostaru

Podrška međunarodne zajednice i to što sam uspio pridobiti Hrvatsku da uđe u projekt smatram najvećim uspjesima, kazao Oručević

Večeras u Centru za kulturu Mostar - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Meliha Smajkic

21.7.2024

Promocijom knjige „Dnevnik mimara“, autora Safeta Oručevića, jednog od najistaknutijih gradonačelnika Mostara i direktora Centra za mir i multietničku saradnju večeras je počelo obilježavanje velikog jubileja, 20 godina od obnove Starog mosta u Mostaru.

Veliki broj posjetilaca

Tako je ovaj događaj okupio izuzetno veliki broj posjetilaca, brojnih zvaničnika i gostiju, koji su imali priliku čuti da je „Dnevnik mimara“ autentično svjedočanstvo o ponovnoj izgradnji Starog mosta, detaljna priča i dokument o tom velikom graditeljskom poduhvatu, najvećem poslijeratnom u BiH.

- Danas je pravi rođendan Starog mosta, 20 mu je godina i pokazalo se da je on pored svih teškoća koje Mostar živi postao jedna od simbola ne samo Mostara, već cijele regije, a u očima cijelog svijeta mjesto na koje treba obratiti pažnju - kazao je Oručević novinarima uoči promocije knjige.

Kao pokretač ideje o obnovi Starog mosta odmah nakon rata, Oručević je podsjetio da je cijeli projekat bio zamišljen kao ideja mira, zajedništva, obnove suživota i međuetničkog povjerenja.

- Borba da dobijem podršku cijele međunarodne zajednice smatram jednim od najvećih uspjeha u cijeloj politici grada. Jer smo onda od jedne Hirošime izgradnjom Starog mosta napravili sedam mostova, stotine zgrada, ambulanta, škola, manifestacija koje su spajale grad. A, da Mostar nije uspio, ne bi postojala Federacija BiH, bio bi to potpuni haos, mjesto gdje niko ne bi želio da živi - naglasio je Oručević.

Uz to, kao jedan od najvećih uspjeha Oručević je rekao kako smatra to da je uspio pridobiti Hrvatsku da uđe u projekt obnove Starog mosta.

- Da Hrvatska nije ušla u taj projekt, on bi zauvijek ostao jednonacionalni. Tada sam rekao, a i danas se čudim sam sebi kako sam to izgovorio da Stari most nije rušila Hrvatska i hrvatski narod, ali jeste politika koja je presuđena i koju niko ne može amnestirati, tako da svi otrovi koji žele rat i destrukciju kroz Stari most pokazuju mržnju prema svemu - kazao je on.

U osvrtu na prethodne dvije decenije, Oručević je naveo da građani Mostara mogu biti sretni da žive u miru. Danas fizičkih prepreka nema, dodao je, jer građani komuniciraju.

- Politika naravno drži podijeljene škole, institucije i brojne druge stvari. Ali, njima se večeras ne obraćamo, već građanima Mostara koji rado šetaju cijelim gradom, koji vole čitavu BiH -naveo je on.

Veliki događaj

Kao svojevrsna uvertira u ovaj veliki događaj koji je okupio izuzetno veliki broj posjetilaca, u Centru za kulturu Mostar je priređena izložba na kojoj su na 30 panela hronološki prikazane fotografije nastale tokom rata kada je Stari most granatiran i srušen, ali i one koje svjedoče o trenucima obnove tog jedinstvenog monumenta u svijetu.

Izložbu je otvorila federalna ministrica obrazovanja i nauke, Jasna Duraković, koja je navela da su prikazane fotografije izuzetno dragocjeno svjedočanstvo.

- Fotografije iz tog vremena govore nam o svim važnim trenucima obnove Starog mosta, procesa za koji je bila potrebna ogromna energija, snaga i motivacija svih onih koji su u tome učestvovali. Ova izložba će svoja vrata otvoriti u septembru u Vijećnici u Sarajevu, a potom, planirali smo, u Beogradu i u Zagrebu-navela je, između ostalog, Duraković. Ona je, također, govorila o knjizi „Dnevnik mimara“, kao i prof.dr.Hamid Čustović te Elvedin Nezirović, kao urednik knjige.

Također, premijerno je prikazan dokumentarni film „Stari most-spomenik mira“, u režiji Ahmeda Imamovića, a za koji su scenario pisali Alija Behram i Samir Nožić, kao svjedoci vremena iz tog perioda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.