STOLAC

U gradu na Bregavi pripreme za 53. izdanje Festivala kulture "Slovo Gorčina"

Svečano otvaranje festivala planirano je za petak, 26. jula na tradicionalno najvažnijoj lokaciji za "Slovo Gorčina" - nekropoli stećaka Radimlja

Festival kulture. Facebook

Dž. Vilajet

22.7.2024

53. godine zaredom među kamenim spavačima Stolac odajemo počast pisanoj riječi, vizuelnoj, muzičkoj i scenskoj umjetnosti! 

Sama ideja festivala kulture “Slovo Gorčina” potiče od Maka Dizdara, koji je pred kraj života imao zamisao da u svom rodnom gradu dovede sve ono najbolje iz kulture i umjetnosti iz Bosne i Hercegovine, odnosno tadašnje Jugoslavije. Organizatori navode da se oni danas vode tom idejom i prate taj cilj, okupljaju sve ono najbolje što je stvarano na ovim prostorima, prije svega u književnosti i poeziji, a potom i šire, u drugim oblastima, poput muzike, likovne umjetnosti, teatra itd. 

Svečano otvaranje festivala planirano je za petak, 26. jula na tradicionalno najvažnijoj lokaciji nekropoli stećaka Radimlja. Ove godine, za čin otvaranja, renomirana kompozitorica Belma Bešlić-GAl režirala je muzičko-scenski performans. Riječ je o intermedijalnoj muzičkoj izvedbi "Iza uma". 

Narednih noći bit će upriličeno 20 kulturnih događaja koji će se održati na nekropoli stećaka Radimlja, uz učešće vrhunskih umjetnika iz 7 evropskih zemalja kao sto su Jovica Letić, Zlatko Ugljen, Tihomir Jančovski i drugi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.