FESTIVAL KAMERNE MUZIKE

Talis festival večeras počinje u Sarajevu

Osnovan u Švajcarskoj, 2014. godine, ovaj festival okuplja talentovane mlade umjetnike iz cijelog svijeta

Talis festival. Bkc.ba

I. P.

29.7.2024

U Bosanskom kulturnom centru Sarajevo, večeras u 20:30 sati, otvara se Talis festival, jedinstveni festival kamerne muzike, koji će trajati 2. augusta.

Osnovan u Švajcarskoj, 2014. godine, ovaj festival okuplja talentovane mlade umjetnike iz cijelog svijeta, kako bi nastupili s međunarodno priznatim kamernim muzičarima iz Evrope, SAD i Azije.

Festival donosi tri upečatljiva koncerta. Prvi će, 29. jula, biti održan u BKC-u u sklopu „Baščaršijskih noći“, dok će preostala dva biti upriličena u dvorani Doma Armije, 1. i 2. augusta, oba s početkom u 20:00 sati. Program Talis festivala uključuje važne klasike, kao što je Šumanov (Schumann) klavirski kvintet, op. 44, Verdijev gudački kvartet u e-molu, te premijere gostujućeg kompozitora Filipa Racinea (Philippe) i akademskih kompozitora Edmunda Songa i Metjua Hernandeza (Matthew).

Na koncertu 1. augusta u centru pažnje bit će operski kompozitori, sa sopranisticom Sarah Kole (Kolle), dok će završni koncert, 2. augusta, predstaviti švajcarske kompozitore kroz izvođenje šansona, narodnih pjesama, te uz završnicu s oktetom Pola Džouna (Paul Juon). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.