INICIJATIVA KNJIŽEVNIKA

HDP pokrenuo regionalnu nagradu za putopis "Joža Horvat"

Nagrada je novčana, iznosi 1.500 eura, a nagrađena autorica ili autor primit će i plaketu s likom Jože Horvata

Nagrada je pokrenuta na inicijativu književnika Branislava Glumca. HDP

FENA

3.8.2024

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) pokrenulo je regionalnu nagradu "Joža Horvat" za najbolje putopisno književno djelo.

Nagrada je pokrenuta na inicijativu književnika Branislava Glumca u želji da se i na taj način oda počast i uspostavi kontinuitet pamćenja, sjećanja na književni i društveni doprinos pisca , NOB-ovca, antifašistu , moreplovca Jožu Horvata te da se skrene pažnja na putopis kao književni žanr.

Članica žirija književnica Dorta Jagić je kazala da se nagrada dodjeljuje za putopisno djelo "bez obzira na vrstu i rod".

- Mogu se javiti s objavljenom knjigom (štampanom unutrag dvije godine) svi autori iz regije s čijeg jezika nije potreban prijevod na hrvatski. Dakle, Slovenci i Makedonci nažalost ne. Nadam se da će se javiti na natječaj lijep broj autora iz Bosne i Hercegovine. Želim da se autori koji pišu putopisne romane, poeziju i eseje jave na natječaj u što većem broju, a u duhu djela Jože Horvata želimo nagraditi visoke književne i umjetničke dosege u putopisanju - kazala je za Fenu Jagić.

Dodjela nagrada

Nagrada je novčana, iznosi 1.500 eura, a nagrađena autorica ili autor primit će i plaketu s likom Jože Horvata akademskog kipara Zorana Jurića.

Ove godine nagrada će se dodijeliti za najbolju objavljenu knjigu, a iduće za najbolji neobjavljeni rukopis putopisa.

Natječaj se otvara 1. septembra i traje do 30. septembra.

Knjige se šalju na adresu Hrvatskog društva pisaca, Basaričekova 24, Zagreb. Rukopis, koji će biti nagrađen iduće godine, objavljuje se u posebnoj ediciji HDP-a godinu nakon toga, ali se kao objavljena knjiga ne može kasnije natjecati za istu nagradu. Osim Dorte Jagić u žiriju su i Gordana Crnković i Jasen Boko.

Josip Joža Horvat (Kotoriba, 10. marta 1915. – Zagreb, 26. oktobra 2012). bio je hrvatski književnik, pripovjedač i putopisac.

Oplovio svijet 

Poznat je i kao prvi Hrvat koji je oplovio svijet sportskim jedrenjakom. Plovidba je trajala 23 mjeseca, a brod je prošao rutu Kotor-Brindisi-Palermo-Cagliari-Alžir-La Garrucha-Gibraltar-Tanger-Rabat-Casablanca-Agadir-La Luz-Hierro-Fort de France-Tortuga-La Guaira-Panamski kanal-Galapagos-Makemo-Tahiti-Moorea-BoraBora-PagoPago-Apia-Port Vila-Port Moresby-Torresov tjesnac-Cocoanut-Dilly-Kupang-Banjuwangi-Džakarta-Singapur-Weh-Colombo-Cochin-Aden-Port Sudan-Marsa-Oseif-Sueski tjesnac-Rodos-Krf-Bari-Kotor.

Pisao je romane, pripovijetke, drame, filmske scenarije, novinske članke i radiodrame. Knjige su mu prevođene na ruski, poljski, češki, slovački, mađarski, bugarski, albanski, kineski, slovenski ...

Dva je puta, 1965. – 1967. i 1973. godine brodovima Besa i Modra lasta putovao oko svijeta, što je postalo temom njegovih putopisa, a to su brodski dnevnik Besa (1973.) i Molitva prije plovidbe (1995).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.