JAVOROV DO

Izložbom mladih umjetnika završava festival "Javorwood"

"Javorwood" je multimedijalni umjetnički festival koji se održava na Bjelašnici, u Javorovom Dolu, tradicionalno svake godine u ljetnom periodu

"Javorwood". Fena

FENA

3.8.2024

“Javorwood“, umjetnički festival koji se od 29. jula do 3. augusta održavao na Bjelašnici u ambijentu izletišta Javorov Do i u okviru kojeg su priliku za druženje imali mladi umjetnici iz BIH i regije, završava se danas izložbom učesnika i koncertom.

"Javorwood" je multimedijalni umjetnički festival koji se održava na Bjelašnici, u Javorovom Dolu, tradicionalno svake godine u ljetnom periodu.

Od ove godine Festival "Javorwood" sarađuje sa Akademijom likovnih umjetnosti Sarajevo, tako da su studenti imali priliku da u planinskom ambijentu kreiraju i predstavljaju svoje konceptualne radove i druže se s kolegama.

Na umjetničkoj rezidenciji Javorwood ove godine su učestvovali: Luna Bognar, Sara Milojević,Dunja Čorlomanović,Marija Tomić iz Beograde te studenti ALU Sarajevo Berina Šuvalija, Arijana Hodžić, Dino Tozo, Amila Dervišbegović, Aiša Kečo i Rebeka Matičević

Studentica kiparstva Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo Aiša Kečo u izjavi za Fenu je kazala da su u Javorwoodu na umjetničkoj rezidenciji već 6 dana i da su u ovom periodu radili na slikama i skulpturama koje su izložene danas.

- Tu je nas šestero sa sarajevske Likovne akademije i 4 umjetnice iz Srbije.Bilo je zadovoljstvo raditi i družiti se u ovakvom okruženju. Nadam se da ćemo opet imati priliku za ovakvo nešto - kazala je Kečo.

Kečo se predstavila s drvetom u žici koje je, kako kaže, inpirisano samim ambijentom, ali i njeniim unutrašnjim stanjem.

- Forma je pri dnu sužena, širi se u prostor i teži za slobodom. Drvo je idealan dvosmislen motiv koji objedinjuje i sve ono ka čemu ja težim. To je jeste posezanje za svojim željama i slobodom - podvukla je Kečo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.