19 FILMOVA U KONKURENCIJI

Šešić: Dobar dokumentarac ne odlazi u zaborav sa završetkom filma, on ostaje u našem umu i srcu

U konkurenciji za nagrade tri filma će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, pet međunarodnu, jedan evropsku, osam regionalnu i dva filma bh premijeru

Rada Šešić. FENA

FENA

10.8.2024

Selektorica Takmičarskog programa – dokumentarni film ovogodišnjeg 30. Sarajevo Film Festivala Rada Šešić za publiku je izabrala 21 film. U razgovoru za Fenu ona je istakla da ovogodišnji izbor od jedanaest dugih i osam kratkih dokumentaraca u takmičarskom dijelu te dva filma izvan takmičarskog programa naglašavaju važnost autorskog pristupa u stvaranju kreativnog dokumentarca.

U konkurenciji za nagrade 19 je filmova - tri će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, pet međunarodnu, jedan evropsku, osam regionalnu i dva filma bosanskohercegovačku premijeru. 

Meta dokumetarac

Govoreći o filmovima koje će publika vidjeti u programu, Šešić izdvaja ostvarenje "Naša djeca" hrvatskog režisera Silvestara Kolbasa, koji promatrajući vlastiti mikro svijet kroz kameru otvara bitna pitanja o odgoju djece i postojanju obitelji. Ovaj meta dokumetarac, u kojem se filmski likovi suočavaju sa dvije vrlo konfrontirajuće realnosti – filmskom ali i životnom, obiteljskom, postavlja i važno pitanje – što je zapravo dokumentarni film, tko ga stvara svjesno, da li samo autor ili i stvarni a opet i filmski likovi ispred kamere.

Kultura sjećanja

Govoreći o filmovima koji njeguju kulturu sjećanja, ona navodi da dva filma izvan konkurencije njeguju upravo tu kulturu - to su odista uzbudljive ode umjetnicima "par excellance" - glumcu Bekimu Fehmiu te muzičaru i kompozitoru Zoranu Predinu.

- Ta dva filma, albanski "Bekim Fehmiu" i slovenski "Praslovan" reflektiraju vrlo dobro i vrijeme u kojem su umjetnici djelovali i u slučaju Predina, još aktivno djeluje - navela je.

Tako kroz intrigantan arhiv o životu Bekima Fehmiua, glumca svjetskog glasa rođenog u Sarajevu, te kroz fragmente filmova i serija u kojima je ostvario nezaboravne uloge, od "Sakupljača perja", filma nagrađenog u Kanu 1967. te serije u kojoj je igrao "Odiseja", pa sve do kraja života glumca ogleda se sociopolitička kao i kulturološka situacija njegovog okruženja. Kod slovenskog filma o Predinu "Praslovan" koji je režirao Slobodan Maksimović zrcali se ne samo muzička scena tadašnje Jugoslavije u kojoj je Predin započeo svoj rad kao kompozitor, izvođač i pjesnik, već i sistema koji je imao dosta izazova za mlade ljude slobodnog duha.

- Tu je i film Bosanca Admira Rahmanovića "Povratak u Jasenovac", zanimljiva refleksija o zlu za koje se govorilo "nikada više". Ili film "Galeb" o Titovom brodu, plovilu koje je bilo tada politički simbol, a što je danas? - ustvrdila je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.