DESET FILMOVA O RATU

Filmovi o ratu u BiH, Palestini i Ukrajini na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu

Nakon skoro tri decenije od završetka rata, filmovi o zločinima iz 1990-ih godina i dalje su u fokusu festivala

Insert iz filma “Aleja snajpera – Mom bratu”. Instagram

Dž. V.

13.8.2024

Na 30. Sarajevo Film Festivalu (SFF) prikazat će se više od deset filmova o ratu u Bosni i Hercegovini, Gazi, Ukrajini i drugim zemljama, kao i film Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) o srebreničkom rock and roll bendu i razdvajanju prijatelja zbog ratnih okolnosti i genocida u kojem je ubijen glavni član benda.

“Suočavanje s prošlošću”

Nakon skoro tri decenije od završetka rata, filmovi o zločinima iz 1990-ih godina i dalje su u fokusu festivala. U kategoriji “Suočavanje s prošlošću” bit će prikazana dva filma o ratu u BiH – jedan o zločinu u Štrpcima 1993. godine, a drugi film BIRN-a BiH o srebreničkom muzičaru ubijenom 1995. u genocidu, dok će u kategoriji “BH Film” biti prikazan i film o djeci ubijenoj tokom opsade Sarajeva.

“Aleja snajpera – Mom bratu”

Film “Aleja snajpera – Mom bratu”, rađen u italijanskoj produkciji, prikazuje život Džemila Hodžića kroz njegov dugogodišnji projekat “Aleja snajpera”.

On kroz svoj projekat prikuplja fotografije svjetski poznatih ratnih fotoreportera iz perioda opsade Sarajeva od 1992. do 1996. godine, čime čuva uspomenu i sjećanje na ubijenu djecu.

“Samir Mehić Bowie – Pisma iz Srebrenice”

Film “Samir Mehić Bowie – Pisma iz Srebrenice” autorice Lamije Grebo, rađen u saradnji BIRN-a BiH i Memorijalnog centra Srebrenica, bit će premijerno prikazan u okviru dva programa – “Suočavanje s prošlošću” i “BH Film”. Film je priča o razdvajanju prijatelja i članova rock'n'roll benda iz Srebrenice u proljeće 1992. godine. Bubnjar Faruk odlazi iz Srebrenice, dok gitarista Samir ostaje u gradu. Preko pisama oni sve do jula 1995. sanjaju ponovni susret.

"Rat u Palestini kroz objektiv filma"

Kroz tri kategorije programa, SFF se bavi uzrocima i posljedicama nasilja, okupacije, raseljavanja u Palestini, Izraelu, na Bliskom istoku i ostatku svijeta, čime upotpunjuju sliku ovogodišnjeg programa koji je okrenut dubljem promišljanju aktuelnih događaja.

“Život je lijep”

Film “Život je lijep”, rađen u produkciji Norveške, Palestine i Katara, jeste priča o borbi Mohameda Jabalyja za vlastita prava, kao Palestinca i filmskog autora nakon što je zbog okolnosti van njegove kontrole ostao zaglavljen u Norveškoj. Film je ljubavno pismo za Gazu i njegov novi dom.

“Tatina uspavanka”

U kategoriji dokumentarnog takmičarskog programa svjetsku premijeru će imati film “Tatina uspavanka”, rađen u produkciji Ukrajine, Rumunije i Hrvatske. Film prati povratak Serhija, veterana kojem je rat načinio neviđenu štetu u privatnim odnosima. On se osjeća sve izolovanijim dok se bori da ponovo uspostavi blizak odnos sa suprugom Nadijom i njihova tri sina – Sašom, Artemom i Nikitom.

Program, kao i termini projekcija svih filmova dostupni su na stranici Sarajevo Film Festivala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.