ŽUTA TABIJA

Koncertom Eldina Huseinbegovića zatvoren festival sevdalinke 'Sarajevo sevdah soiree'

Organizatori već najavljuju pripreme za narednu godinu, sa željom da nastave ovu tradiciju i još jednom okupe ljubitelje sevdalinke iz cijelog svijeta

Huseinbegović: Pjevao pred najbližima. FENA

Dž. R.

24.8.2024

Drugo izdanje festivala sevdalinke “Sarajevo sevdah soiree”, koji se održavao od 17. do 23. augusta na Žutoj tabiji, sinoć je svečano zatvoreno nastupom jednog od najpoznatijih bh. kantautora Eldina Huseinbegovića. Publika je imala priliku da uživa u emotivnom i dirljivom izvođenju sevdalinki, ali i autorskim pjesama.

Velika odgovornost

“Kaldrma”, “Pogledaj me Anadolko”, “Ašik osta na te oči”, “Kiša bi pala” samo su neke od pjesama koje su se uglas pjevale na koncertu.

Huseinbegović je kazao da osjeća veliku odgovornost jer se festival odžava u njegovoj “mahali” i brojna rodbina, komšije i prijatelji ga slušaju.

- Veoma sam počašćen što sam imao priliku da učestvujem i da zatvorim “Sarajevo sevdah soiree” festival koji je na najbolji način predstavio bogatstvo naše tradicije. Još mi je veća čast što sam ja dijete sa Vratnika, Žuta tabija je mjesto na kojem sam odrastao, tako da me posebne emocije vežu za nju. Zahvaljujem se organizatorima na pozivu i publici koja je pokazala koliko voli i poštuje ovu vrstu muzike - kazao je Huseinbegović.

Brojna imena

Festival sevdalinke i ove godine okupio je velika imena, publika je uživala u nastupima Hanke Paldum, Amire Medunjanin, Alme Subašić, Jusufa Brkića, Zanina Berbića i Eldina Huseinbegovića. Svaka noć festivala bila je ispunjena zvucima koje odjekuju kroz generacije, povezujući ljude iz različitih krajeva i kultura.

Organizatori već najavljuju pripreme za narednu godinu, sa željom da nastave ovu tradiciju i još jednom okupe ljubitelje sevdalinke iz cijelog svijeta.

Festival se realizira uz podršku: Grada Sarajeva, Turističke zajednica Kantona Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općine Stari Grad, Federalnog ministarstva turizma i okoliša te Igora Stojanovića, potpredsjednika FBiH. Medijski partneri su: klix.ba, RSG radio i televizija Hayat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.