JUVENTAFEST PLUS PROGRAM

Predstava „Up and Down“ na sceni SARTR-a

Ova predstava je rezultat vrijednog višemjesečnog rada s mladim izvođačima koji imaju Down sindrom

Internacionalni festival "Juventafest". SARTR

Dž. V.

28.8.2024

Dokumentarna predstava „Up and Down“ uvrštena je u ovogodišnji Juventafest Plus program, a bit će izvedena 5. septembra, dan prije svečanog otvaranja 12. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva.

Nastala je u saradnji Udruženja „Život sa Down sindromom‟ Federacije Bosne i Hercegovine i Sarajevskog ratnog teatara SARTR, prema kolektivnom tekstu i u režiji Ermina Brave. U ovoj predstavi mladi s Down sindromom progovaraju o temama utkanim u misiju Udruženja za razvoj i unapređenje multimedijalnih umjetnosti „Medija-Art“, koje dvanaestu godinu organizuje Juventafest i koje je 2019. godine postalo dio pokreta za inkluziju.

Akteri govore o svom sazrijevanju, hrabrosti, samostalnosti, pravima koja im pripadaju, barijerama i izazovima s kojima se suočavaju u društvu. Oni su samostalni, ali njihova budućnost nije samo u njihovim rukama, nego i u našim.

Dio prošlogodišnjeg programa. SARTR

Ova predstava je rezultat vrijednog višemjesečnog rada s mladim izvođačima koji imaju Down sindrom, a ukazuje na mogućnosti pomjeranja granica kroz snagu porodice i uz marljiv rad. Njeni akteri su od ranog djetinjstva na sceni i kroz pozorište učili o sebi i svijetu oko sebe.

U okviru Juventafest Plus programa predstava „Up and Down“ bit će izvedena u četvrtak, 5. septembra, na sceni Sarajevskog ratnog teatra u 20:00 sati. Noć kasnije, u Pozorištu mladih Sarajevo, s početkom u 19:30 sati, zakazano je svečano otvorenje 12. Juventafesta i izvođenje prve predstave takmičarskog programa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.