KONCERT U VIJEĆNICI

No Borders Orchestra okupio muzičare Zapadnog Balkana

Društvena misija ovog ansambla, u kome sviraju muzičari s prostora Zapadnog Balkana, uvijek ukazuje i potstiče pozitivne društvene promjene

Koncert u Vijećnici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
N. Novaković

4.9.2024

No Borders Orchestra održao je večeras sjajan koncert u Vijećnici. Publika je čula vrhunski ansambl koji već deceniju širi duh zajedništva u našem regionu. Svojim novim projektom Turning Point, ukazuju da nam je Prekretnica neophodna za sretniju budućnost.

Društvena misija ovog ansambla, u kome sviraju muzičari s prostora Zapadnog Balkana, uvijek ukazuje i potstiče pozitivne društvene promjene, saradnju i toleranciju, ali i na inovativan i emotivan način dopire do ljudi i komunicira s publikom. Rad kompozitora Schoenberga, Mahlera i Straussa najbolje oslikavaju prekretničko razdoblje između tradicije poznog romantizma i početka modernizma s početka prošlog vijeka. U isti mah, ova turneja odražava i kritičnu prekretnicu našega vremena, kao odjek gledišta savremenih mislilaca, političara i filozofa koji vide zastrašujuće paralele između današnjeg svijeta i burnog razdoblja pred Prvi svjetski rat. U to vrijeme, u velikoj mjeri kao i danas, svijet je bio u krizi, vrteći se između neodrživog starog i neophodnog, ali nepoznatog novog, u potrazi za značenjem, okružen besmislom.

Djela ova tri kompozitora susreću se i ogledaju u djelima najznačajnijih mlađih regionalnih kompozitorica i kompozitora, koji tematizuju naše vrijeme krize i neophodnu potrebu za transformacijom svih nas i na svim nivoima. Kompozicije Nine Perović (Crna Gora), Davora Branimira Vinczea (Hrvatska), Darije Andovske (Sjeverna Makedonija) i Marka Nikodijevića (Srbija) doživjela su svoju svjetsku premijeru baš u Sarajevu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.