BALETNA ČAROLIJA

Večeras na sceni Narodnog pozorišta: Gala veče Balet Festa

Večeras, domaćini će pružiti svijetlu scenu na kojoj se spajaju snaga, gracioznost i strast, stvarajući nezaboravne performanse

nps.ba

Dž. V.

jučer

U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras će se održati baletna čarolija pod nazivom Gala veče Balet Festa, na kojem će nastupiti istaknuti prvaci i solisti iz regije i Evrope.

Umjetnici iz Slovenskog narodnog gledališća Maribor, Narodnog pozorišta Beograd, Slovačkog narodnog pozorišta Bratislava, Narodnog pozorišta Sarajevo, Makedonske opere i baleta, te flamenco umjetnica Virginia Dielgado izvest će po dvije numere, donoseći raznovrsnost i bogatstvo baletnih stilova.

Direktorica Balet Festa, Edina Papo, na današnjoj konferenciji za medije najavila je večer vrhunske baletne umjetnosti. 

- Iako je baletni jezik univerzalan, volimo osjetiti tu posebnu atmosferu i dodir drugačijeg u istoj profesiji - rekla je Papo.

Večeras, domaćini će pružiti svijetlu scenu na kojoj se spajaju snaga, gracioznost i strast, stvarajući nezaboravne performanse. Balet Fest Sarajevo još jednom ističe grad kao značajnu destinaciju za baletne događaje, okupljajući najistaknutije umjetnike iz cijelog svijeta.

U okviru 19. Balet Festa, 28. septembra će se obilježiti i 100. izvođenje "Palčice", uz koncert baletnih škola pod nazivom "Volimo plesati".

Koreografkinja baleta "Palčica", Nermina Damian, naglašava važnost podučavanja djece baletu, ističući da, kada počnu od malena, postaju veliki solisti.

Od osnivanja Balet Festa, izvedeno je 70 predstava pred oko 25.000 gledalaca, priređeno 13 izložbi o baletnim umjetnicima, održane su radionice za zaljubljenike u ovu umjetnost, a također se radilo na inkluziji s djecom i omladinom s posebnim potrebama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.