JUBILARNA PALČICA

Rediteljica Nermina Damjan za "Avaz": Balet je izuzetan doživljaj

Damjan je istakla da je posebno sretna što je u svom gradu

Nermina Damjan. Avaz

Dž. Vilajet

prije 6 sati 17 minuta

Baletna predstava „Palčica” koja je zasnovana na prozi Andersena i uz muziku Mocarta (Mozart), koreografski i rediteljski je osmislila Nermina Damjan (Damian) u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Damjan je za “Avaz” istakla da je jednostavnost uvijek bila povod za ovakva dešavanja.

- Divno je doživjeti predstavu i vidjeti mlađu publiku u punoj sali. To je zadovoljstvo i hrana za moju dušu, posebno kada kroz ovu predstavu, koja traje 17 godina, prođe dosta generacija. To pokazuje da imaju šta da nauče i da im je ovo lijepo iskustvo - kazala je Damjan.

Damjan je istakla da je posebno sretna što je u svom gradu.

- U svojoj sam kući na Obali, gdje sam odrasla i igrala godinama, u svom Narodnom Pozorištu. Potpisati jedno djelo, čak i ako se zove dječja predstava, velika je stvar za mene. Uvijek sam tražila da duša i emocija budu u prvom planu. Danas djeca prepoznaju laž i tehnologija im omogućava da vide mnogo toga, ali doživjeti predstavu uživo, svaki pokret, svako oko, svaku tuga i sreću koju umjetnik donosi svojim plesom, neponovljivo je iskustvo. Zato treba poticati dolazak u pozorište i baletske predstave, jer balet je izuzetan doživljaj - rekla je Damjan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.