REGION

Vučić - Hejbroten: Nordijske zemlje prepoznale prednost zajedništva

Srna

13.10.2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa generalnim sekretarom Nordijskog vijeća ministrom Dagfinom Hejbrotenom (Dagfinn Høybråten) o prednostima nordijskog modela jake regionalne saradnje, kao i o mogućnosti da taj način povezivanja posluži kao primjer zapadnom Balkanu.

Hejbroten je naglasio da su nordijske zemlje, male po broju stanovnika, prepoznale prednosti zajedništva i da su, iako ne uvijek lako, našle načina da stvore određeni nivo integracije i prekogranične mobilnosti, koja je stvorila uslove za izuzetan ekonomski razvoj.  

On je ponudio da to iskustvo podijele sa zapadnim Balkanom, naglasivši da je osim ekonomskog napretka, nordijski model saradnje doveo i do velikog povjerenja među narodima, saopćeno je iz Pres-službe predsjednika Srbije. 

Vučić je rekao da Srbija podržava sve što može da doprinese pomirenju na zapadnom Balkanu, stabilnosti regiona, kao i njegovom napretku, podsjetivši da se zalaže za jače povezivanje zapadnobalkanskih naroda kroz stvaranje regionalne ekonomske zone.

Zahvalio je državama članicama Nordijskog savjeta za podršku evropskom putu Srbije. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.