REGION

Napeto na sjeveru Kosova, predstavnicima Srbije zabranjen ulaz

Kurir.rs

26.3.2018

Na sjeveru Kosova danas je napeta atmosfera zbog zabrane ulaska predstavnicima Srbije koji su najavili dolazak u Kosovsku Mitrovicu.

Ispred zgrade Mitrovačkog dvora okupljen je veliki broj građana koji protestiraju zbog poteza kosovskih vlasti.

Najprije je odobren, a potom i zabranjen ulazak ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću, koji je trebao obići manastire, kao i ministru Aleksandru Vulinu, koji od 2013. godine obilazi u martu porodicu Vučetić na čiju kuću je tada bačena bomba i povrijeđena su djeca.

Zabranjen je i ulazak direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću, koji je trebao prisustvovati okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu u Kosovskoj Mitrovici.


Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas da to što mu prištinske vlasti nisu dozvolile da posjeti manastire na Kosovu predstavlja ozbiljan gaf i veliki propust koji je besmislen i ne doprinosi ukupnoj situaciji.

- Mislim da se radi o jednom kapricu, koji je besmislen i pogrešan - kazao je Vukosavljević.

Dodao je da je njegova posjeta uredno bila najavljena i da je prethodno data saglasnost, ali da je potom dobio informaciju da je prištinske vlasti nisu odobrile. 

- Mi smo pripremili posjetu našim manastirima, našoj kulturnoj baštini. Ponijeli smo i poklone našim bratstvima i sestrinstvima, koji se nalaze u našim spomenicima kulture na Kosovu - kazao je Vukosavljević. 

Dodao je da bez obzira na trenutne okolnosti srpska kulturna baština na Kosovu "sija jakim sjajem" više od 800 godina i nastavit će to da čini u budućnosti.

- Svi mi sazidani smo na temeljima te kulturne bašitne, naša država i identitet. Mi ćemo nastaviti sa pokušajima, ovo ne znači ništa - kazao je Vukosavljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.