MIŠLJENJA

Kajl Skat: Beograd i Priština trebaju poduzeti mjere da bi proces išao naprijed, barijere i tarife ukloniti

Istakao je kako je izvještaj Evropske Komisije dosta dugačak, još uvijek ga proučava

Kajl Skat

N1

30.5.2019

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat (Kyle Scott) kaže za N1 da je izvještaj Evropske komisije o Srbiji pravičan, da pokazuje da je učinjen napredak, ali da u oblastima poput vladavine prava i slobode medija, mora da se još radi. Dijalog Beograda i Prištine u posljednjih 6 mjeseci, kaže, ide unazad, i naglašava da dvije strane moraju da ponovo sjednu za pregovarački sto.

Izvještaj Evropske Komisije je dosta dugačak, još ga proučavam. Ali ono što na prvi pogled mogu reći je da su ti izvještaji uvijek važni barometri zemljama na putu ka EU. Ovaj izvještaj bio je pravičan, pošten sa obje strane, konstatiran je napredak, ali je i rečeno da je potrebno u nekim oblastima uložiti određeni napor - rekao je Skat u Novom danu. 

U izvještaju o evropskim reformama u Srbiji u 2018. godini Evropska komisija je naglasila da su "napredak u vladavini prava i sređivanje odnosa s Kosovom od bitne važnosti i nastavit će da određuju daljnji ritam pregovora o članstvu" Srbije u EU. U sažetku izvještaja o napretku Srbije, podvlači se da je "nužno da Srbija znatno ubrza ritam reformi u oblasti vladavine zakona".

To je, kako se navodi, "posebno važno kad je riječ o nezavisnosti pravosuđa, borbi protiv korupcije, slobodi medija, kao i rješavanju slučajeva ratnih zločina i organiziranog kriminala u samoj zemlji, ako Srbija želi da održi sveukupnu ravnotežu u svojim pregovorima o članstvu s EU". Srbija je, ocjenjuje EK, "u dijalogu s Prištinom, uz posredovanje EU, u cjelini ostala angažirana uprkos uvođenju carina od Kosova".

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je da je izvještaj Evropske komisije u pojedinim dijelovima neobjektivan, a da je najzanimljivije kako se u izvještaju došlo do ocjena i kritika u oblasti slobode medija i izražavanja, rada parlamenta, protesta i saradnje sa civilnim društvom.

Ne mogu da komentiram riječi premijerke Brnabić, ali mislim da je izvještaj pošten, to je pokušaj da se na objektivan način sagleda situacija - kazao je Skat. 

Prema njegovim riječima, Srbija je u posljednjih 12 mjeseci napredovala.

Napretka je nesumnjivo bilo, ekonomija se drži relativno dobro, nezaposlenost je u padu, u državnoj upravi je postignut određeni napredak, kao i napredak na Duing biznis listi. Ali, postoje oblasti koje moraju da se poprave - vladavina prava, nepostojanje političkog dijaloga, pitanje medija i medijskih sloboda, ali i poslovnog okruženja za medije - rekao je Skat. 

On je naglasio i da Srbija ima obavezu da koordinira svoju politiku sa politikom Evropske unije. 

Međutim, u toj oblasti, distanca sa EU se produbljuje, umjesto da se približava - kaže ambasador. 

Na pitanje da li su predstojeći razgovori u julu u Parizu ključni, Skat kaže: "SAD nisu pozvane ni u Berlin, niti smo obaviješteni da ćemo biti pozvani u Pariz. Ja podržavam ideju da pokušamo da okupimo strane da razmišljaju o tome kako ići naprijed. Nastavit ćemo da podržavamo i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji. Ukoliko sastanci u Berlinu i Parizu pomognu u tome, mislimo da je to sve za pohvalu".

Ključ za nastavak dijaloga, kaže, je u tome da "barijere i tarife koje zaustavljaju nastavak pregovora, moraju da budu uklonjene". 

- SAD kažu da tarife ne pomažu tome i da ih treba ukinuti. Treba poduzeti mjere da bi proces išao naprijed, a u posljednjih šest mjeseci on ide unazad. Ne želimo da kritiziramo EU za nešto što su radili, to je njihov proces i mi ih podržavamo, bili su aktivni od samog početka. Nadam se da Beograd i Priština vide da EU pokušava da bude pošteni posrednik u svemu tome - kazao je Skat.

Prema njegovim riječima, rješenje za Kosovo mora da proistekne "iz ovog regiona". 

- Ne iz Brisela, Vašingtona, mora iz Prištine i Beograd. I to rješenje mora da bude trajno, da doprinese ne samo pomirenju Srba i Albanaca, već da pomogne stabilizaciji regiona zapadnog Balkana - rekao je Skat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.