REGION

Dubravka Šuica: Imenovanje u EK priznanje hrvatskoj politici

Upoznata s problemima koje će trebati rješavati

Dubravka Šuica: Potpredsjedničko mjesto velika čast. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

10.9.2019

Buduća članica Evropske komisije Dubravka Šuica izjavila je danas u Briselu kako je njeno imenovanje za potpredsjednicu izvršnog tijela Evropske unije veliko priznanje hrvatskoj politici i da ima "nešto iskustva i znanja" za posao koji je očekuje.  

Novoizabrana predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen (Leyen) objavila je danas sastav i strukturu nove komisije u kojoj je Šuica potpredsjednica za demokratiju i demografiju.  

-Velika mi je čast što smo dobili potpredsjedničko mjesto. Hrvatska je ipak najmlađa članica Evropske unije i ovo je veliko priznanje hrvatskoj politici i premijeru Andreju Plenkoviću koji je bio jedan od glavnih pregovarača i sigurno je puno uticao na dobivanje ovoga resora- rekla je Šuica.  

Dosadašnja zastupnica u Evropskom parlamentu dodala je da upoznata s problemima koje će trebati rješavati. 

Među njima je i organizacija Konferencije o budućnosti Evrope koja bi trebala početi 2020. i trajati dvije godine. Zamišljena je kao forum za povezivanje evropskih građana, civilnog društva i evropskih institucija, a cilj joj je da Evropljani kažu kakvu Uniju žele i kako njome upravljati.

-To uključuje rasprave s građanima, dijaloge koje smo i do sada imali. Potrebno je slušati šta građani žele, jer oni ponekad osjećaju da su udaljeni od Evropske unije. Ono što se od mene očekuje jeste da budem najizraženija u srednjoj i istočnoj Evropi, gdje su ponekad demokratske vrijednosti poljuljane- rekla je Šuica.

Što se demografije tiče, kaže da puno zemalja Evropske unije ima problema s tim, među njima i Hrvatska.

-Želimo ući u bit problema, pokušati pomoći zašto dolazi od odljeva mozgova, zašto mladi ljudi odlaze i pokušati horizontalno taj problem rješavati. Na početku treba snimiti stanje, a onda djelovati- kazala je Šuica.  

Plenković: Jedan od glavnih pregovarača za dobivanje ovog resora. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.